Στον ρόλο που επιδιώκει να έχει το ΠΑΣΟΚ ως «εγγυητής» την επόμενη των εκλογών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

«Διεκδικούμε την τρίτη θέση για να καλέσουμε σε συνεργασία όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και στην ανάγκη να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια με ασφάλεια» τόνισε.

Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ στις διπλές εκλογές του 2012 είχε πει ότι ήθελε και τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και πως ισχύει το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα, εφόσον πιστεύει στα παραπάνω. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν υπάρχει αυτοδυναμία, δεν μπορεί να υπάρχει ακυβερνησία και δεν μπορούμε να πάμε σε δεύτερες εκλογές διότι «αν φάμε τον Φεβρουάριο έχει εκτροχιαστεί το τρένο γιατί δεν θα έχουμε την ΕΚΤ», ενώ υποστήριξε ότι ο λαός θέλει συνεργασίες, εγγυήσεις, αντίβαρα.

«Εμείς δεν είμαστε ο "μπαλαντέρ" που προσχωρεί στις αντιλήψεις των άλλων» τόνισε και υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι "μπαλαντέρ", δεν θέλει σώνει και καλά να είναι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Εμείς έχουμε ματώσει και αγωνιστεί να διαμορφωθεί και να ισχύει μια εθνική στρατηγική. Το κάναμε μόνοι μας πολύ καιρό, η ΝΔ ήταν αντιμνημονιακή».

Εκτίμησε ότι «όπως τελείωσαν αυτά για τη ΝΔ, θα τελειώσουν και για άλλους, γιατί όταν φτάνεις στην ώρα τις ευθύνης τελείωσαν τα εύκολα, τα ψέματα, οι πλάκες». «'Αρα», υπογράμμισε, «εμείς έχουμε μια εθνική στρατηγική, δεν λέμε ότι θα επιβάλουμε το πρόγραμμα μας, αλλά θέλουμε μια προγραμματική συμφωνία που θα σέβεται το πλαίσιο, τον πυρήνα τους στόχους, τα κεκτημένα».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι και ο ίδιος θα ήθελε μια διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική, όμως «πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ιστορικά είναι ο χώρος μας, ακόμα και η συντηρητική και μυωπική Ευρώπη είναι ο καλύτερος χώρος και πως μέσα σε αυτή θα διαμορφώσουμε διαφορετικούς συσχετισμούς».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε, «είναι ένα κόμμα που δεν έχει αναφορές στα ευρωπαϊκά κυβερνητικά κόμματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει την αντίληψη των συσχετισμών και μιλά με τρόπο που δημιουργεί αυτή τη στιγμή μια αδυναμία επαφής και επικοινωνίας». Είπε ότι η Ευρώπη παρακολουθεί τα πράγματα στενά, ότι έχει εναλλαγές κυβερνήσεων συνεχώς «όμως όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο της αρχής της συνέχειας του κράτους».

Υποστήριξε ότι η αβεβαιότητα δεν δημιουργήθηκε λόγω εκλογών, αλλά επειδή η αντιπολίτευση αμφισβητούσε το πλαίσιο. Ερωτηθείς εάν φρέναρε η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές, απάντησε ότι «βεβαίως φρέναρε» και εξήγησε ότι γι' αυτό υπήρξε τότε η διπλή πρόταση και απόφαση για ψήφο εμπιστοσύνης και έναρξη διαδικασίας της προεδρικής εκλογής στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο. «Δεν υπήρξε η παραμικρή συναίνεση» είπε και επισήμανε ότι, όταν οι ξένοι βλέπουν ότι υπάρχει πολιτικό ενδεχόμενο να αναδειχτεί μια άλλη κυβέρνηση που δεν αποδέχεται το πλαίσιο, πρόκειται για πολιτική αβεβαιότητα και όχι θεσμική, καθώς η εναλλαγή είναι δημοκρατικό στοιχείο.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό», ότι έχει ακούσει την τρόικα να μιλάει τόσα χρόνια για δημοσιονομικό κενό «σαν να είναι φυσαρμόνικα» και ότι 5 φορές έχει δικαιωθεί η χώρα ως προς αυτό.

Ερωτηθείς για το πού διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, είπε ότι ο ίδιος δεν έχει κανέναν λόγο να διαφωνήσει, ότι το ΚΙΔΗΣΟ εμφανίστηκε τώρα και θα κριθεί, «όλοι γνωριζόμαστε». Σε ερωτήσεις που δέχτηκε σχετικά με τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι δεν είναι καθόλου μικρό το θέμα και πως δεν θέλει να ασχοληθεί με αυτά και να απαντήσει, γιατί θέλει να μείνει προσανατολισμένος στα μεγάλα θέματα της χώρας που είναι και τα μεγάλα θέματα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. «Επίσης, όλοι γνωριζόμαστε, όλα είναι νωπά, όλοι ξέρουμε τι έχει κάνει ο καθένας, πότε, πώς και γιατί» συμπλήρωσε, ενώ ερωτηθείς για τα οικονομικά προβλήματα του κόμματος είπε ότι ο πολίτης ξέρει μια χαρά, ότι «εμείς τα χρωστάμε», ότι τέτοιο πρόβλημα έχουν κι άλλα κόμματα και πως «αυτά δυστυχώς αφορούν κάτι που έγινε πριν από την εκλογή μου ως πρόεδρος».

«Κουβαλώ θεσμικά όπως έχω υποχρέωση βάρη συλλογικά ιστορικά, από κει και πέρα κουβαλώ και την τιμή των όσων καλών έχει κάνει η παράταξη αυτή διαχρονικά, ιστορικά» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Όλοι οι χώροι έχουν εσωτερικά προβλήματα και δυσάρεστες όψεις» είπε και συμπλήρωσε ότι «αυτή η συζήτηση, είναι μια συζήτηση που μπορεί να γίνει με μεγάλη ψυχραιμία μετά τις εκλογές, όπως μπορούσε να γίνει και πριν, ας εστιάσουμε στα μεγάλα θέματα».