Η πολιτική του πορεία είναι ταυτισμένη με τον Γιώργο Παπανδρέου. Εκείνος τον έχρισε διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, εκείνος υποψήφιο εκείνος υπουργό Οικονομικών. 
 
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εκ των στενών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού όμως δεν θα μπορέσει να βρεθεί στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ καθώς η εκκρεμότητα του με το ειδικό δικαστήριο για τη λίστα Λαγκάρντ δεν του το επιτρέπει... ηθικά
 
Ο πρώην τσάρος της Οικονομίας, την πιο κρίσιμη ίσως περίοδο για την Ελλάδα, ήταν οικονομικός σύμβουλος του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το 2004 έως το 2007. Το Μάιο του 2005 εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
 
Το Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη βουλευτής  στο Νομό Κοζάνης, ενώ ανέλαβε καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ από το Μάρτιο του 2008. Ηγήθηκε του Ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2009 και διετέλεσε Ευρωβουλευτής από τον Ιούνιο του 2009 έως τον ορισμό του από τον Πρωθυπουργό ως Υπουργού Οικονομικών μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009. Υπέγραψε ως υπουργός οικονομικών την δανειακή σύμβαση διευκόλυνσης, κοινώς μνημόνιο, μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των χωρών μελών της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για χορήγηση δανείου 110 δισεκατομμυριούχων.
 
Μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου 2011 ορίστηκε Υπουργός Περιβάλλοντος από τον Γιώργο Παπανδρέου και διατήρησε το χαρτοφυλάκιό του μετά την ανάληψη καθηκόντων της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμου.
 
Στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Μαΐου 2012 ήταν υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής, όπου ήρθε τρίτος αλλά δεν εξελέγη. 
 
Τον Ιανουάριο του 2013 η Ελληνική Βουλή αποφάσισε τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής  προκείμενου να διερευνηθούν οι ευθύνες του πρώην υπουργού για το θέμα. Η επιτροπή ζήτησε την παραπομπή του Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα, αυτά της νόθευσης και της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Η ολομέλεια της Βουλής τάχθηκε υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης κατά του Παπακωνσταντίνου, και την παραπομπή του σε Ειδικό Δικαστήριο. 
 
Με τις δικαστικές του περιπέτειες σε πλήρη εξέλιξη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα απέχει προς το παρόν τουλάχιστον από το νέο πολιτικό εγχείρημα του μέντορά του Γιώργου Παπανδρέου...