Με τίτλο «Οι ελληνικές εκλογές δεν θα πυροδοτήσουν μια κρίση», η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» φιλοξενεί συνέντευξη του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Με ένα ύφος που έρχεται «σε πλήρη αντίθεση με αυτό της γερμανικής κυβέρνησης», όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, ο Π. Μοσκοβισί δηλώνει «θα πρέπει να αφήσουμε τους Έλληνες να κάνουν την επιλογή τους (...) και όποια και εάν είναι, θα είναι σεβαστή. Δεν ανήκει σε εμάς να επιλέξουμε ή να εξοστρακίσουμε τον ηγέτη μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο Επίτροπος διαβεβαιώνει ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές και γίνει πρωθυπουργός, «η πόρτα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ανοιχτή γι’ αυτόν». 

Κλείνει, ωστόσο, το σενάριο μερικής ή ολικής διαγραφής του χρέους, τονίζοντας ότι «το χρέος θα πρέπει να αποπληρωθεί, πράγμα που μπορεί να γίνει με τον άλφα ή βήτα ρυθμό».

Επίσης, απορρίπτει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης εξαιτίας των ελληνικών εκλογών, λέγοντας: «Θα πρέπει να δούμε τις εκλογές γι' αυτό που ακριβώς είναι, δηλαδή ένα δημοκρατικό ραντεβού και όχι το πιθανό έναυσμα κρίσης», ενώ δηλώνει ξεκάθαρα ότι «δεν τίθεται θέμα grexit», τονίζοντας ότι επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. 

«Είναι σημαντικό για την ευρωζώνη η ακεραιότητά της και η ελκυστικότητά της, αλλά και για την Ελλάδα, η οποία επωφελήθηκε από τα προγράμματα υπέρ της» τονίζει, ενώ αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση του χρέους ο Επίτροπος επισημαίνει ότι «μια διαγραφή ολική ή μερική, έχει κόστος για τους Ευρωπαίους, Γερμανούς, Ιταλούς, Γάλλους, ανάλογα με τις πιστώσεις προς την Ελλάδα (...) επομένως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ένα χρέος δεν γίνεται να διαγραφεί, υπάρχει και πρέπει να εξοφληθεί». Σημιεώνει, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ο ρυθμός αποπληρωμής του. 

Στο άρθρο της η Monde σημειώνει ότι «εάν η Ελλάδα θέλει να επωφεληθεί από την ολοκλήρωση του τωρινού προγράμματος βοήθειας, θα πρέπει να εισπράξει ακόμα 4 δισ. ευρώ με την προϋπόθεση, όμως, νέων μεταρρυθμίσεων. «Αυτό δεν σημαίνει επιπλέον λιτότητα, αλλά καλύτερη είσπραξη φόρων και μια πιο ανταγωνιστική οικονομία» επισημαίνει ο κ. Μοσκοβισί. 

Αναφορικά με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, την τρόικα και την επόμενη μέρα, υπογραμμίζει ότι η εποπτεία «θα πρέπει να διατηρηθεί, αλλά με πιο αποστασιοποιημένο τρόπο, με λιγότερο συχνές και πιο ελαφριές αποστολές. Η τρόικα, η οποία έπαιξε έναν χρήσιμο ρόλο, χωρίς τον οποίο η Ελλάδα θα υπέφερε ακόμη περισσότερο, θα πρέπει να παραδώσει τη σκυτάλη (...) καθότι ολοκλήρωσε τον ιστορικό της ρόλο, αφού οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη γίνει».

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει, μάλιστα, ότι έφθασε η στιγμή «για το πέρασμα σε ένα άλλο στάδιο διεθνούς βοήθειας», ενώ υπενθυμίζει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υλοποιήσει τη γραμμή χρηματοδότησης 10 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ να κινηθεί προς ένα ελαφρύτερο πρόγραμμα πρόληψης.