Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Στην αντεπίθεση περνάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συντάσσοντας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη γραμμή του κόμματος, ενάντια στους ισχυρισμούς του Γιώργου Παπανδρέου. Η Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτει τη θέση που εκφράζουν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού ότι ανατράπηκε το 2011, ενώ επικαλείται δημοσιεύματα της εποχής λέγοντας, επίσης, ότι «ήταν έχνα σχέδιο αποχώρησης του Παπανδρέου, ο οποίος εξαπάτησε ακόμη και τους στενούς του συνεργάτες». 

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος επιμένει στη στρατηγική του τρίτου κόμματος στις εκλογές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε εσωτερικό έγγραφο του Τομέα Επικοινωνίας προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνεται η πάγια θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την επόμενη μέρα και τις συνεργασίες, στις οποίες θα συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Σύμφωνα με την επικοινωνιακή προεκλογική στρατηγική του κόμματος, έχει τελειώσει η εποχή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και είναι επιτακτική η ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς «δεν υπάρχει η πολυτέλεια για δέυτερες εκλογές». Κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ευθύνης

Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να κατηγορούν τον κ. Τσίπρα για λαϊκισμό και υποσχέσεις, καθώς και τη ΝΔ ότι «στηρίζεται αποκλειστικά στο φόβο».  «Και με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ» δηλαδή, καθώς - όπως φαίνεται- επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ για την «παροχολογία», ενώ από την άλλη συντάσσεται στη γραμμή της Κουμουνδούρου που κάνει λόγο για «κινδυνολογία της ΝΔ».  


Αναλυτικά το κείμενο: 

1. Τι θα κάνετε την επόμενη μέρα; Θα συνεργαστείτε και με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Λέμε σταθερά το σύνολο της γραμμής μας. 

α)  Ο λαός δεν θέλει και δεν θα δώσει αυτοδύναμες κυβερνήσεις γιατί ξέρει από την πείρα του ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της κρίσης,

β)  Δεν υπάρχουν δεύτερες εκλογές. Δεν υπάρχει τέτοια πολυτέλεια, η χώρα θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα προβλήματα από εδώ και πέρα. Η νέα σελίδα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής πρέπει να έχει ανοίξει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου . Αλλιώς θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα και με την ΕΚΤ. Μην ξεχνάμε το πόσο ακριβά πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες την ανευθυνότητα των πρόωρων και διπλών εκλογών το 2012.

γ) Διεκδικούμε την Τρίτη εντολή, ώστε να εγγυηθούμε την εθνική σταθερότητα. Ζητούμε από τον Ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη, γιατί μόνο τότε μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις, κρατώντας ψηλά την ευθύνη, να εγγυηθούμε ότι υπάρχει μέλλον για τη χώρα.

δ)  Η πρότασή μας όπως και το 2012 (το θυμίζουμε λέγοντας ότι αν μας είχαν ακούσει θα είχαμε γλυτώσει μεγάλο μέρος της περιπέτειας), είναι για Κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ευθύνης, με συμμετοχή όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου και ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Φυσικά για να προχωρήσουμε θα πρέπει να υπάρχουν προγραμματικές και αριθμητικές προϋποθέσεις. Ο τόπος χρειάζεται μια Κυβέρνηση που θα ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση και την ομαλή έξοδο από το μνημόνιο εξασφαλίζοντας την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης από τους εταίρους μας. 

Το προοδευτικό πρόσημο της συνεργασίας προκύπτει από την Προγραμματική βάση, όπου κυρίαρχη θέση θα έχουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της στήριξης των οικονομικά αδύναμων. Βέβαια με σαφή την κατοχύρωση της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και της παραμονής της στη ζώνη του ευρώ. 
Προσθέτουμε ότι εμείς δεν θα γίνουμε άλλοθι για κανέναν, κανείς δεν θα κρυφτεί πίσω μας για να δικαιολογήσει την αλλαγή της γραμμής του. 

ε) Αν δεν υπάρχουν οι ως άνω προγραμματικές και αριθμητικές προϋποθέσεις, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μείνουμε στην αντιπολίτευση. Και τότε θα είμαστε μια χρήσιμη δύναμη.
 
2. Για την συνέπεια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Τσίπρας τάζει και λαϊκίζει, λέγοντας στον καθένα αυτό που θέλει να ακούσει. Θυμίζει όλο και πιο έντονα τον κ. Σαμαρά στα Ζάππεια.
Και το χειρότερο, φτιάχνει τους δικούς του αυριανούς Καμένους. Παράλληλα η ισχυρή Αριστερή πλατφόρμα με την απόφαση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο χέρι, προειδοποιεί την ηγεσία να μην τολμήσει στροφή προς το ρεαλισμό. Ας το σκεφτούν αυτό όσοι προσπαθούν να καθησυχάσουν την συνείδησή τους και λένε «έλα μωρέ δεν θα εφαρμόσουν αυτά που λένε».
Η ΝΔ στηρίζεται αποκλειστικά στον «φόβο». Αξιοποιεί δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για να τονίσει κίνδυνο για Grexit.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει δηλώσεις στελεχών της ΝΔ για μείωση συντάξεων.
Ας θυμίσουμε και στους δύο ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ, εγγυήθηκε –με κόστος του- την παραμονή στη ζώνη του ευρώ, και αντιστάθηκε σταθερά στις πιέσεις της τρόικας για μείωση των συντάξεων.
Οι εκπρόσωποι του «μικρού» δικομματισμού, πολώνουν και διχάζουν, σε άθλιο επίπεδο αντιπαράθεσης μεταξύ τους.

3. Για το Ποτάμι
Το Ποτάμι εμφανίζεται ως το νέο και άφθαρτο που δεν έχει σχέση με το παλιό πολιτικό προσωπικό. Είναι το πιο αρχηγικό ελληνικό κόμμα. Έχει και συνεχώς την διευρύνει μεγάλη σχέση με το παλιό πολιτικό προσωπικό. Επισημαίνουμε  σε αυτό το σημείο τις συνεργασίες – προσχωρήσεις και κυρίως της Δράσης και του κ. Σκυλακάκη. Πρόκειται για συνεργασία με ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα που οι θέσεις του για την οικονομία, την αγορά και το κράτος είναι στον αντίποδα κάθε προοδευτικής προσέγγισης. Ο ίδιος ο κ. Σκυλακάκης ήταν ευρωβουλευτής της ΝΔ. Δεν πρόκειται για πολυσυλλεκτική απόπειρα αλλά για συνένωση εκλογικού χαρακτήρα αντιθέτων δυνάμεων που αναπόφευκτα θα εκραγεί στην πορεία.

Ο τόπος λοιπόν δεν χρειάζεται μια νέα ΔΗΜΑΡ που θα σκορπίσει στις πρώτες δυσκολίες προς διάφορες κατευθύνσεις. Θα πάει χαμένη η τρίτη θέση αν την πάρει το Ποτάμι. Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ δεν λέει ωραία λόγια, παίρνει δύσκολες αποφάσεις. Με όλες του τις αδυναμίες είναι πιο νέο επί της ουσίας και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό. Δεν κρύβεται στα δύσκολα και εδώ θυμίζουμε την εκκωφαντική σιωπή του κ. Θεοδωράκη όσο εμείς βγάζαμε τα κάστανα από την φωτιά . Δεν είναι ώρα για παιγνίδια , είναι οι στιγμές που απαιτούν έμπειρους πιλότους.

«Ο Γιώργος μεθόδευσε την αποχώρησή του, δεν ανατράπηκε»

Στο αντίπαλο στρατόπεδο και στο Κίνημα, συνεχίζουν να «ροκανίζουν» το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, ανακαλώντας «μνήμες ανατροπής» του Γιώργου Παπανδρέου τον Νοέμβριο του '11. Οι στενοί του συνεργάτες υποστηρίζουν ότι ο Γιώργος ανατράπηκε και εσωτερικά και εξωτερικά. Επικαλούνται, μάλιστα, τη δημοσκοπική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ την περίοδο εκείνη και δείχνουν την πτωτική πορεία που ακολούθησε η Χαριλάου Τρικούπη, μετά την αποχώρηση του κ. Παπανδρέου από τα τότε γραφεία της Ιπποκράτους. 

Τον ισχυρισμό αυτό απορρίπτει το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας με νόημα ότι υπάρχει και η εκδοχή ότι ο Γ. Παπανδρέου «μεθόδευσε την αποχώρησή του από τη σκηνή, μη αντέχοντας άλλο το βάρος των δικών του λανθασμένων επιλογών, ενώ είχε παραπλανήσει ακόμη και τους στενούς του συνεργάτες». 

Το ΠΑΣΟΚ επικαλείται, μάλιστα, σύγγραμμα του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Παπανδρέου με τίτλο «Η Εποχή της Δοκιμασίας». Ο Χάρης Καστανίδης γράφει (σελ. 116-121): 

Το πρωϊνό της 15ης Ιουνίου 2011 η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Ο Τύπος υπενθύμιζε τη γενική απεργία, τους «αγανακτισμένους», τις συγκεντρώσεις και τον αποκλεισμό της Βουλής από διαμαρτυρόμενους, καθώς ξεκινούσε η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Από μια αίσθηση αβεβαιότητας επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό γύρω στις 11 το πρωί. Ήταν στο γραφείο του στη Βουλή και, κατά τη συνομιλία μας, επιβεβαίωσε όσα είχαν συμφωνηθεί το προηγούμενο βράδυ. Η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε ορισθεί για τη μία το μεσημέρι, αλλά είχε την πρόθεση να επικοινωνήσει νωρίτερα με την Αλ. Παπαρήγα και τον Γ. Καρατζαφέρη και, αν προλάβαινε, με τον Φ. Κουβέλη […] προϊόντος του χρόνου, η ένταση στο Σύνταγμα κορυφωνόταν. Το συγκεντρωμένο πλήθος ήταν μεγάλο και το τρίγωνο Βουλής, Μεγάρου Μαξίμου και Προεδρικού Μεγάρου βρισκόταν σε κατάσταση πολιορκίας. Αιφνιδιαστικά, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης άρχισαν να μεταδίδουν πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός, κατά τη συνομιλία του με τον Α. Σαμαρά, δέχτηκε να παραιτηθεί, για να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας, χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου. Στην πρόταση εθνικής συνεννόησης, που απηύθυνε ο Παπανδρέου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Σαμαράς έθεσε όρο την παραίτηση του εκλεγμένου πρωθυπουργού και την επιλογή άλλου, κοινής αποδοχής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως πρόσθετο όρο τη διενέργεια εκλογών σε έναν χρονικό ορίζοντα τριών-τεσσάρων μηνών μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Παρακολούθησα να εξαπολύεται η είδηση και δεν πίστευα στ’ αυτιά μου. Έμεινα εμβρόντητος από την απρόσμενη τροπή των πραγμάτων. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Παπανδρέου, αλλά μάταια. Δεν σήκωνε ούτε το πορτοκαλί τηλέφωνο. Πολλοί υπουργοί, που με ζήτησαν για να μάθουν αν γνώριζα τι συνέβη, μου επανέλαβαν ότι και οι δικές τους προσπάθειες να μιλήσουν μαζί του απέβησαν άκαρπες. Δεν ήμουν βέβαιος για την αλήθεια όσων μεταδίδονταν, καθώς οι κινήσεις που αποφασίστηκαν στο Καστρί δεν περιελάμβαναν κανένα σενάριο παραίτησης του Παπανδρέου.

Ενόσω περίμενα στο σκοτάδι για το τι συνέβη και ανησυχούσα για την επίμονη σιωπή του πρωθυπουργού, μου τηλεφώνησε ο γραμματέας του κόμματος Μ. Καρχιμάκης και με ενημέρωσε ότι μίλησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Γ. Πεταλωτής, που βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον Ν. Αθανασάκη, επιβεβαίωσε στον Καρχιμάκη ότι ο Παπανδρέου δεν απέκλεισε ούτε την παραίτησή του, ώστε να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.


Η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη παραπέμπει, επίσης, σε ρεπορτάζ της εποχής σύμφωνα με τα οποία, ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, του έκανε πρόταση να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση, υπό το βάρος της κοινωνικής αντίδρασης και του Βατερλώ των Καννών.

Ο κ. Παπανδρέου θα δεχόταν, μάλιστα, να μην είναι εκείνος Πρωθυπουργός, ζητώντας από τον κ. Σαμαρά να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της ατζέντας των προτεραιοτήτων και των προσώπων μιας τέτοιας κυβέρνησης. Κορυφαίες πηγές από τη Ν.Δ. τόνιζαν ότι ο κ. Σαμαράς πρότεινε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, και παραδέχονται ότι ο Πρωθυπουργός του πρότεινε να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση.