Επιμέλεια: Μαίρη Πολλάλη

Κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη Συγγρού να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους και να πλησιάζει στις 3 μονάδες τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη νέα δημοσκόπηση της GPO για το Mega, που πραγματοποιήθηκε στις 5-6-7 Ιανουαρίου μεταξύ 1200 ατόμων, καταγράφεται προβάδισμα 3,2% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, στην Πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 28,5% έναντι 25,3% της ΝΔ. Ακολουθούν το Ποτάμι με 5,8%, το ΚΚΕ με 5,7%, η Χρυσή Αυγή με 5,4% και το ΠΑΣΟΚ με 5,0%. Εκτός Βουλής μένει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου που συγκεντρώνει ποσοστό 2,6%, αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 2,7%. Το ΛΑ.Ο.Σ παίρνει 2,0% και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%.

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 40,3% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 34,9%.

Σε συντριπτικό ποσοστό, το 95,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ, λένε ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει σε κάθε περίπτωση στο ευρώ.

Στο ΣΥΡΙΖΑ το 66% απαντά ότι πρέπει να μείνουμε πάση θυσία στο ευρώ, ωστόσο το 30% δεν συμφωνεί με αυτή την άποψη αυτή. 

Το 75,7% του συνόλου των ερωτηθέντων πιστεύει η χώρα πρέπει να μείνει πάση θυσία στην ευρωζώνη. 

Το 59,2% πιστεύει ότι δεν έχει περάσει οριστικά ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. 

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου θέλουν να είναι του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, το 43,4% απαντά με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 40,5% με κορμό τη ΝΔ. 

Τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού καταγράφει εύρημα της δημοσκόπησης που δείχνει ότι το 17,5% των ψηφοφόρων δεν είναι σίγουροι για τη ψήφο τους. 

Ενώ το 13,5% δηλώνει ότι θα αποφασίσει για το κόμμα που θα ψηφίσει την τελευταία εβδομάδα και την τελευταία ημέρα πριν από τις εκλογές. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση σε ποσοστό 85,4%, καθώς παίρνει ψηφοφορόρους από όλα τα κόμματα. Συγκεκριμένα, παίρνει ψηφοφόρους σε ποσοστό 5,4& από τη ΝΔ, 11,6% από το Ποτάμι, 9,6% από το ΚΚΕ, 9,3% από ΠΑΣΟΚ, 6,9% από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ακόμη και από τη Χρυσή Αυγή που κερδίζει 5,3%.

Ελαφρώς μικρότερη συσπείρωση στο 81,5% εμφανίζει η ΝΔ, με το μεγαλύτερο ποσοστό της (19,2%) να προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή. Από το Ποτάμι παίρνει 14,4%, από το το ΠΑΣΟΚ 7,8% και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες 9,2%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το 1,6% που παίρνει από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην παρακάτω κάρτα καταγράφονται οι μετακινήσεις στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο παίρνει 12,3% από το ΠΑΣΟΚ και μόλις 1,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ και 4,2% από το Ποτάμι. 

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το χρέος, το 53,7% εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να κάνει νέα διαπραγμάτευση και νέα συμφνωία.