current views are: 1

7 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση19:41

Die Presse: «Ή θα συνεχίσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις ή το ευρώ θα γίνει “πολιτική μπάλα”»

Στο ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα Die Presse. 

Δημοσίευση 19:41’
αρθρο-newpost

Στο ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα Die Presse. 

Στο ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα Die Presse

Το ενδεχόμενο Grexit συζητείται διότι αναμένεται ότι τις εκλογές θα κερδίσει ο αριστερός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά χαλάρωση των προγραμμάτων λιτότητας και νέα διαγραφή χρέους, αναφέρει η εφημερίδα. Όπως τονίζει, αυτά ισοδυναμούν με διακοπή των ελληνικών υποχρεώσεων, και ως εκ τούτου «χωρίς σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα υπάρχει πίεση προς μια πιθανόν νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, να τηρήσει τα συμφωνηθέντα».

Στο άρθρο της Die Presse, σημειώνεται πως «μια έξοδος από το ευρώ θα είχε σημαντικά μειονεκτήματα για την Ελλάδα, που από τη μια θα μπορούσε μεν να υποτιμήσει το νόμισμά της καθιστώντας, για παράδειγμα, πιο ευνοϊκές και ελκυστικές τις συνθήκες για τον τουρισμό της, από την άλλη όμως θα έχαναν την αξία τους οι καταθέσεις και θα ακρίβαιναν σαφέστατα οι αναγκαίες για την οικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας, εισαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι ακόμη και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, θέλει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, γιατί διαφορετικά απειλείται μια αποκοπή από την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά και ένα αμφίβολο μέλλον στις χρηματαγορές, ενώ και οι υπόλοιπες χώρες του ευρώ θα απαλλάσσονταν από το βάρος ενός ταλαντευόμενου εταίρου, ωστόσο θα έπρεπε, σε περίπτωση εξόδου, να διαγράψουν πολύ περισσότερα από μόνον τις εγγυήσεις τους για τα δάνεια.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι θα έχανε την αξιοπιστία του ευρώ, το οποίο εκτός της Ελλάδας έχουν και χώρες όπως Ιταλία, Κύπρος και Πορτογαλία, και του οποίου η επίκαιρη πτώση είναι μόνον μια πρόγευση για το τι θα συνέβαινε από μια διάλυση της Νομισματικής Ένωσης.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «φέρει μια ευθύνη για ολόκληρη την περιοχή που έχει χάσει την αξιοπιστία της, και ή θα πρέπει η ίδια να αντέξει για μερικά ακόμη χρόνια εφαρμόζοντας την έως τώρα επιτυχημένη μεταρρυθμιστική της πορεία ή να γίνει το ευρώ στη Νότια Ευρώπη μια “πολιτική μπάλα” και να υποβαθμιστεί το αξιόχρεο χωρών με επίκαιρες δημοσιονομικές ανάγκες».
 
Όπως γράφει η Die Presse, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κατακρίνει την αδικία που υφίστανται οι πιο φτωχοί του ελληνικού πληθυσμού, που πραγματικά σηκώνουν το κύριο βάρος της πανωλεθρίας του χρέους, και όχι εκείνοι οι οποίοι ωφελήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από το νεποτισμό και τη διαφθορά των μεγάλων κομμάτων».

«Και είναι φυσικό ότι πολλοί θα τον ψηφίσουν από απογοήτευση, ωστόσο αποτελεί ψευδαίσθηση πως αυτή η αδικία μπορεί να εξαλειφθεί χωρίς μεταρρυθμίσεις του κρατικού μηχανισμού και με λιγότερη πίεση από έξω για την εντατική οικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής εθνικής οικονομίας», καταλήγει το κύριο άρθρο της αυστριακής εφημερίδας.


σχετικα αρθρα