current views are: 4

8 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση10:31

Υψηλά ποσοστά του δικομματισμού – Τι θα κρίνει την εκλογική αναμέτρηση

Πίσω από τους πολλούς αριθμούς ας ξεχωρίσουμε τα σημαντικότερα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO για το MEGA χθες το βράδυ.

Δημοσίευση 10:31’
αρθρο-newpost

Πίσω από τους πολλούς αριθμούς ας ξεχωρίσουμε τα σημαντικότερα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO για το MEGA χθες το βράδυ.

Πίσω από τους πολλούς αριθμούς ας ξεχωρίσουμε τα σημαντικότερα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO για το MEGA χθες το βράδυ: 

1. Η πλειοψηφία θεωρεί ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας. Είναι προφανές, ότι υπάρχει μεγάλη κόπωση από τα σκληρά κοινωνικά προβλήματα, της ανεργίας, της μείωσης των εισοδημάτων, της υπερφορολόγησης και είναι πολύ ισχυρή η ανάγκη για μια συμφωνία πιο κοντά στις αντοχές και τις προτεραιότητες της κοινωνίας. 

2. Την ίδια στιγμή παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία θεωρεί ότι ο κίνδυνος να βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης δεν έχει εξαλειφθεί, η πλειοψηφία επίσης θεωρεί ότι οι εταίροι μας δεν σκοπεύουν να μας οδηγήσουν εκτός ευρώ και θα υποχωρήσουν, αν υπάρξει εμπλοκή με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση. 

Αυτά τα δύο δεδομένα είναι τα κρίσιμα για τη διαμόρφωση των εκλογικών συσχετισμών. Εδώ βασίζεται το σημαντικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αναμφίβολα το φαβορί αυτών των εκλογών. 

Η αποτύπωση της GPO προϊδεάζει για υψηλά ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων, που πιέζουν έντονα όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Αν συνεχιστεί η έντονη φόρτιση της εκλογικής ατμόσφαιρας, τα πρώτα δύο κόμματα θα ψηφιστούν περίπου από 2 στους 3 έλληνες ψηφοφόρους. 

Είναι φανερό ότι η ΝΔ πιέζει τους φιλοευρωπαϊκούς ψηφοφόρους όλων των κομμάτων κυρίως του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και όλων των δεξιών κομμάτων, και ο ΣΥΡΙΖΑ τους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους όλων των κομμάτων κυρίως του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των ΑΝΕΛ αλλά και των υπολοίπων. Μεγάλη σημασία για την τελική έκβαση έχει η ανταλλαγή ψηφοφόρων κατευθείαν ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που τώρα είναι σαφώς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σημαντικό στοιχείο για τη συσπείρωση της ΝΔ και τις δυνατότητες προσέλκυσης ψήφων είναι ότι ο Α. Σαμαράς παραμένει πρώτος ως καταλληλότερος για Πρωθυπουργός μετά τις εκλογές. 

3. Η μάχη της τρίτης θέσης θα δοθεί από το Ποτάμι, το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή και το ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα κόμματα, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους και η σειρά τους θα εξαρτηθεί από την προεκλογική τους καμπάνια, την επιχειρηματολογία με την οποία θα προσπαθήσουν ν’ αντέξουν στην πόλωση, αλλά και την διεισδυτικότητα των υποψηφίων τους. 

Το κίνημα του Γ. Παπανδρέου μετρήθηκε με 2,6% και θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες μέρες τα ψηφοδέλτιά του για να δούμε τι πιθανότητες έχει ν’ αυξήσει αυτή την καταγραφή. 

Οι ΑΝΕΛ αγωνίζονται για την είσοδό τους στη Βουλή, η οποία έχει δυσκολέψει, ενώ αξιοσημείωτες καταγραφές ως τώρα έχουν ΛΑΟΣ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.


σχετικα αρθρα