Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Οι τέσσερις δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το βράδυ το φως της δημοσιότητας, οδηγούν σε μια σειρά κοινών συμπερασμάτων: 

  • Η ΝΔ κλείνει την ψαλίδα της διαφοράς, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προηγείται με ποσοστό ασφαλείας από 2 ως 3,5%.
  • Ο Α. Σαμαράς υπερτερεί του Α. Τσίπρα στην καταλληλότητα  διακυβέρνησης.
  • Η ΝΔ αυξάνει την συσπείρωσή της, αλλά συνεχίζει να υπολείπεται του βαθμού συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Τα δύο πρώτα κόμματα δείχνουν ότι θα ξεπεράσουν με ευκολία το 60%, ενδεχομένως να φτάσουν και το 66- 67%. Άρα οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε συνθήκες μεγάλης πόλωσης, κάτι που θα «πληρώσουν» οι υπόλοιποι, με το «Κίνημα» του Γ. Παπανδρέου και τους ΑΝΕΛ να (καταγράφεται ότι σήμερα) βρίσκονται εκτός Βουλής.  

Ιδιαίτερη σημασία έχουν και τρία ευρήματα της GPO:  

  • Το 75,7% του συνόλου των ερωτηθέντων πιστεύει η χώρα πρέπει να μείνει πάση θυσία στην ευρωζώνη.
  • Το 17,5% των ψηφοφόρων δεν είναι σίγουροι για τη ψήφο τους. Σ.Σ. Δηλαδή ενδέχεται να αλλάξουν. 
  • Το 13,5% δηλώνει ότι θα αποφασίσει για το κόμμα που θα ψηφίσει την τελευταία εβδομάδα και την τελευταία ημέρα πριν από τις εκλογές. Σ.Σ. Το ποσοστό είναι ικανό να φέρει τα πάνω- κάτω.  

Στο Μέγαρο Μαξίμου, τις δημοσκοπήσεις τις διάβασαν θετικά. Το γεγονός ότι η ψαλίδα κλείνει, ενισχύει την εκτίμηση ότι στις ημέρες που απομένουν είναι εφικτή η ανατροπή, ιδιαιτέρως όταν στην ατζέντα μπουν θέματα που (θεωρούν ότι) δεν είναι προσφιλή στον ΣΥΡΙΖΑ όπως τα εθνικά και τα θέματα της ασφάλειας. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν χάνουν την ευκαιρία να τονίζουν ότι ανάλογη ήταν και η εικόνα πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, αλλά το αποτέλεσμα έφερε πρώτη τη ΝΔ.  

Ταυτοχρόνως τονίζουν ότι καθοριστική για την απόφαση των πολιτών μπροστά στις κάλπες θα είναι το προβάδισμα που έχει ο Αντώνης Σαμαράς στις ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την ικανότητα διακυβέρνησης. Πιστεύουν δηλαδή ότι είναι οξύμωρο να θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός ο Σαμαράς και να ψηφιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Στον αντίποδα όμως και η Κουμουνδούρου είναι ικανοποιημένη από τις δημοσκοπήσεις. Και αυτό γιατί, ενώ πλησιάζουμε προς τις κάλπες, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητείται. Αντιθέτως παραμένει σταθερό. Το γεγονός κάνει τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκτιμούν ότι αυτό το προβάδισμα θα συνεχιστεί και- πιθανότατα, θα διευρυνθεί.  

Ίδωμεν…