Σοκ αλλά και σύγχυση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία και του περιουσιολόγιου. 
 
Ο κ. Θεόδωρος Παρασκευόπουλος εξέφρασε την άποψη μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ότι πρέπει να επιβληθεί φόρος εισοδήματος όπου ο ανώτατος συντελεστής θα πρέπει να είναι πάνω από το 50%. 
 
«Ο φόρος για τα  φυσικά πρόσωπα πρέπει όπως είναι σήμερα να αποσυρθεί. Και πρέπει να έχουμε έναν φόρο εισοδήματος με πάρα πολλές κλίμακες, όπου ο ανώτατος συντελεστής για τα μεγάλα εισοδήματα θα πρέπει να είναι πάνω από το σημερινό, πάνω από 42%», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ μέσα στα λεγόμενά του ενέπλεξε και το περιουσιολόγιο χωρίς να αποσαφηνίζει εάν θα φορολογείται εκτός από την κινητή και η ακίνητη περιουσία. 
 
Την ώρα λοιπόν που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καν ανοίξει και θίξει με λεπτομέρειες το θέμα του φορολογικού και δεν έχουν δώσει ποσοστά και συντελεστές έρχεται ο κ. Παρασκευόπουλος, απλό στέλεχος σε ένα από τα δεκάδες τηλεοπτικά πάνελ των ημερών και ανακοινώνει πως ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης θα πρέπει να ξεπερνά το 50% και αυτό για εισοδήματα που μπορεί να είναι πάνω από 60.000 ή 70.000 ή 100.000. 
 
Οι δηλώσεις του έχουν προκαλέσει σύγχυση και προβληματισμό... και θολώνουν ακόμα περισσότερο τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης
 

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το περιουσιολόγιο

 
Ανατρέχοντας στην πολιτική απόφαση ιδρυτικού συνεδρίου του  διαβάζουμε πως «τα δημόσια έσοδα θα προέλθουν από τη φορολόγηση του πλούτου, των καθαρών κερδών, των υψηλών εισοδημάτων, της μεγάλης ακίνητης και της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την ακύρωση των προνομίων της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών επιχειρήσεων και από την ανάσχεση της ύφεσης της οικονομίας». 
 
Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία από το 2013 θα πρέπει να δημιουργηθεί πλήρης εικόνα κάθε περιουσιακού στοιχείου του φορολογούμενου. Το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει την  ακίνητη και την κινητή περιουσία των
φορολογουμένων στο εσωτερικό και εξωτερικό (ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί, χρηματοπιστωτικά προϊόντα, συμμετοχές σε οποιαδήποτε οικονομική οντότητα, ασφαλιστικά- καταθετικά προγράμματα σε ασφαλιστικές εταιρείες, αυτοκίνητα, οικόπεδα-αγροί, σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά αεροπλάνα, έργα τέχνης κλπ).
 
Θα δημιουργείται με τη χρήση των περιουσιακών στοιχείων που είναι δηλωμένα με ειδική δήλωση του φορολογούμενου αλλά και με τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας εντοπισμού αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων. Εάν κάτι δεν έχει δηλωθεί και εντοπιστεί τότε θα κατάσχεται.
 
Αναφορικά με τη φορολογία της περιουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει Φόρο Μεγάλη Περιουσίας ο οποίος θα έχει αφορολόγητα όρια για το σύνολο της περιουσίας (π.χ. 300.000 ευρώ ανά άτομο). Με το Φόρο Μεγάλης Περιουσίας, (βάσει του περιουσιολογίου), θα φορολογηθεί η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών κλπ., που βρίσκονται στην Ελλάδα και όσων κάνουν δήλωση στην Ελλάδα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγησή τους εκεί).
 
Στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα αλλεπάλληλα φάλτσα απομένουν λίγες μόνο μέρες να μαζέψει το πρόγραμμά του, να το παρουσιάσει με σοβαρότητα και συνέπεια και να μην σύρετε πίσω από τις αιτιάσεις των αντιπάλων του. 
 
Ο κόσμος αναμένει απαντήσεις επί του προγράμματός του και ξεκάθαρες θέσεις. Όσο για το φορολογικό καλό είναι να ξεκαθαριστεί τόσο το αφορολόγητο όσο και οι προθέσεις τουλάχιστον για τους φορολογικούς συντελεστές. Επίσης προεκλογικά θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι θεωρείται πλούτος, τόσο για την κινητή περιουσία όσο και για τα ακίνητα και πώς θα φορολογηθούν αυτά.
 
Γιατί και ο ΕΝΦΙΑ για τον οποίο αντιδρούσε και δικαίως ο ΣΥΡΙΖΑ φορολογεί την κατοχή... και η αξιωματική αντιπολίτευση τώρα προτίθεται να φορολογήσει την κατοχή όχι μόνο ακίνητης περιουσίας αλλά και κινητής...