Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το μεταναστευτικό στην Ελλάδα, με αφορμή και την τρομοκρατική επίθεση στην εφημερίδα Charlie Hebdo, ανέπτυξε η βουλευτής του κόμματος. 

Σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, η κυρία Βασιλική Κατριβάνου υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ πολιτικών ένταξης μεταναστών και όχι της γκετοποίησης τους που δημιουργεί περεταίρω προβλήματα». 

Σχετικά με τον φράχτη στον Έβρο και την μεταναστευτική πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρηση, είπε, «οφείλουμε βάση του διεθνές δικαίου να έχουμε διόδους ελεύθερες και να βάζουμε τα λεφτά μας σε υποδομές για την υποδοχή προσφύγων και μετά να πιέσουμε την Ε.Ε., διότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, να εκδώσει οδηγίες και να επιμεριστούμε όλα τα κράτη την ευθύνη και την εισροή μεταναστών. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ανθρωπιστική βίζα για τους πρόσφυγες». 

Ερωτηθείς αν η Ε.Ε. δεν δεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επιμερισμό της εισροής, η κυρία Κατριβάνου απάντησε ότι «Δεν σκοτώνουμε , δεν πνίγουμε πρόσφυγε πολέμου. Πρέπει να έχεις έναν σχεδιασμό screening στα σύνορα. Να ξεχωρίζεις τους πρόσφυγες και τις ευπαθείς ομάδες. Να κρίνεις ποιοι θα μείνουν στη χώρα και ποιοι θα επαναπατριστούν. Στη συνέχεια να δούμε ποιοι μπορούν να νομιμοποιηθούν και ποιοι όχι. Να διευκολύνουμε την επανένωση μεταναστών με τις οικογένειες τους που βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και δεν μπορούν να φτάσουν εκεί». 

Η κυρία Κατριβάνου επεσήμανε ότι η νομιμοποίηση μεταναστών θα διευκολύνει και τις ελληνικές παραγωγικές δυνάμεις που ζητούσαν να νομιμοποιηθούν καθώς αποτελούν το μοναδικό εργατικό κεφάλαιό τους. Βέβαια όλα αυτά σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία των νέων αλλά και που τα μεροκάματα κινούνται πτωτικά ουσιαστικά με την ενσωμάτωση ξένης-φτηνής εργασίας θα δημιουργήσει ακόμα χειρότερες προοπτικές στην αγορά εργασίας.   

Όπως εξήγησε, «απορροφούμε και προωθούμε» είναι η βασική αρχή για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.
Βέβαια για την προώθηση τους αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση που έχει πάρει είναι οι μετανάστες να παραμένουν στις χώρες υποδοχής και όχι να γίνεται προώθηση τους  σε άλλες χώρες της Ε.Ε.