Την απόφαση να μην κατέλθει υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές ανακοίνωσε ο Γιάννης Κουράκος.

Στη δήλωση του αφήνει αιχμές τόσο κατά του Αντώνη Σαμαρά, όσο και κατά του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας πως «ο μεν Πρωθυπουργός με μια σειρά από βεβιασμένες κινήσεις προσπαθεί να πολώσει το πολιτικό κλίμα επιδιώκοντας μια διαχειρίσιμη ήττα ο δε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει ότι η κυβερνητική εξουσία θα αποτελέσει σημείο σύγκλισης των διαμετρικά αντίθετων τάσεων στο εσωτερικό του κόμματός του».

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Κουράκου

«Διανύοντας την κρισιμότερη περίοδο της μεταπολίτευσης, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου αδυνατούν να αντιληφθούν το μέγεθος της ευθύνης που τους αναλογεί. Η βαθιά οικονομική κρίση, οι συνέπειες της οποίας αποτυπώνονται κάθετα στον κοινωνικό ιστό σε συνδυασμό με το ασταθές περιβάλλον που εκτυλίσσεται σε διεθνές επίπεδο, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα αβεβαιότητας και κλιμάκωσης της κρίσης. 

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, διατύπωσα με ακρίβεια και σαφήνεια ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορούσε η Χώρα να οδηγηθεί με ασφάλεια στη κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος- ως κορυφαίο ζήτημα της μεταμνημονιακής εποχής. 

Το πλαίσιο αφορούσε στα:

- Συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικού Σκοπού,

- Άμεση προώθηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, και

- Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας,

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις ιεράρχησα ως προτεραιότητα το εθνικό καθήκον και υπερψήφισα την εκλογή του Σταύρου Δήμα, παρά το γεγονός ότι έχω σταθερά αντιταχθεί στις κυβερνητικές επιλογές σε όλη την διάρκεια της θητείας της.

Δυστυχώς δεν διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος. Γιατί τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επεδίωξαν τις πρόωρες εκλογές αγνοώντας τις συνέπειες που προκάλεσαν στη Χώρα οι πρόωρες εκλογές του 2009 που και πάλι επιβλήθηκαν με την πρόφαση της Προεδρικής εκλογής. Ο μεν Πρωθυπουργός με μια σειρά από βεβιασμένες κινήσεις προσπαθεί να πολώσει το πολιτικό κλίμα επιδιώκοντας μια διαχειρίσιμη ήττα ο δε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει ότι η κυβερνητική εξουσία θα αποτελέσει σημείο σύγκλισης των διαμετρικά αντίθετων τάσεων στο εσωτερικό του κόμματός του.

Μέσα σε ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον αβεβαιότητας και αστάθειας θεωρώ ότι οι εκλογές της 25 Ιανουαρίου είναι επιζήμιες για τη Χώρα μας και με αυτό το κριτήριο επέλεξα συνειδητά να μην είμαι υποψήφιος, εκφράζοντας έτσι την πλειονότητα των συμπολιτών μας. 

Πολιτικά παραμένω ενεργός και θα συνεχίζω να δημοσιοποιώ τις θέσεις μου στο πνεύμα σύνθεσης ενός αρραγούς μετώπου διαπραγμάτευσης ως ελάχιστο σημείο σύνθεσης απόψεων και κατοχύρωσης της οικονομικής και νομισματικής σταθερότητας για την Πατρίδα μας».