Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Τι συμβαίνει τελικά με τη Γερμανία; Εξετάζονται από το Βερολίνο σενάρια εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ενδεχόμενης εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την «επόμενη ημέρα» ή όχι;

Οι δημόσιες δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, αλλά και τα δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν το τελευταίο 24ωρο σε δύο από τις εγκυρότερες εφημερίδες της Γερμανίας, στην «Sudduetsche Zeitung» και στην «Die Zeit», ήταν η απάντηση στα όσα αρχικώς έγραψε το «Der Spiegel» και στην «Bild». Άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος «κρύβεται» πίσω από τις σχετικές δηλώσεις σημειώνουν ότι τα κέντρα αποφάσεων στη Γερμανία θέλουν να ρίξουν τους τόνους και να επαναφέρουν τη συζήτηση στις πραγματικές της διαστάσεις. Βέβαια ο στόχος αυτής της διγλωσσίας είναι η αλλαγή θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος δεν το κατάλαβε η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με νικητές τους Γερμανούς που παρακολουθούν καθημερινά τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει όρκους πίστης στην ευρωζώνη. 

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις, το Βερολίνο δεν εξετάζει σενάρια τύπου «Grexit». Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να παρέμβει στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της χώρας μας. Ιδιωτικώς μεταδίδεται ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες ενός κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ωστόσο, γίνεται ένα βήμα παραπέρα. Από το Βερολίνο μεταδίδεται ότι στην περίπτωση που Αλέξης Τσίπρας είναι νικητής των εκλογών με τις δηλώσεις που έχει κάνει, περί παραμονής στην ευρωζώνη και διάψευσης κάθε σκέψης για μονομερείς ενέργειες τότε δεν υπάρχει κανένα θέμα μη συνέχισης του προγράμματος.

Η γερμανική πλευρά θεωρεί ότι το «Grexit» δεν είναι προς όφελός της. Άλλα αυτό που ίσχυε το 2012, εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.