Με μακροσκελή ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Θάνος Τζήμερος ανακοίνωσε πως η «Δημιουργία Ξανά» δεν θα κατέβει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Αναλυτικά η ανάρτηση

Κάθε εκλογή, εκτός από την πολιτική της «βιτρίνα», έχει και μια τεχνική πλευρά που δεν την ξέρει κανείς, παρά μόνο οι άνθρωποι που δουλεύουν για την διεκπεραίωση αυτών των θεμάτων. Λίγοι έχουν μάθει, για παράδειγμα, ότι στις εκλογές του Μαΐου του 2012 παρ' ολίγον δεν θα παίρναμε μέρος διότι το Υπουργείο Εσωτερικών μάς έβαλε μία πρόστυχη τρικλοποδιά την τελευταία στιγμή, λέγοντας ότι είχε το τελειώσει το χαρτί για την εκτύπωση ψηφοδελτίων στις διαστάσεις που μας είχε πει αρχικά, και θα μας έδινε χαρτί άλλων διαστάσεων, πράγμα που έριχνε έξω όλη την οργάνωση παραγωγής που είχαμε στήσει. Θυμάμαι τον αξέχαστο Μορίς Μαυρίκο να μου τηλεφωνάει σε απόγνωση κι εγώ να παίρνω το Υπουργείο Εσωτερικών και να απειλώ θεούς και δαίμονες. Τελικά, ως εκ θαύματος, το χαρτί βρέθηκε αφού όμως με όλη αυτή την ιστορία είχαμε χάσει ήδη μία από τις δύο όλες κι όλες μέρες παραγωγής.

Αυτά τα λέω για να καταλάβετε αφ' ενός πόσο βρώμικα παίζει το σύστημα όπου και όπως μπορεί και επίσης πόσες χιλιάδες λεπτομέρειες πρέπει να είναι άψογες σε μια γραφειοκρατία που ψάχνει αφορμές για να αποκλείσει.

Σ' αυτές τις εκλογές, η απόφαση της Ε.Ε. ήταν αυτόνομη κάθοδος. Ήταν περίπου μονόδρομος μετά την απόφαση του προέδρου της Δράσης να αθετήσει κάθε μεταξύ μας συμφωνία, να αγνοήσει την ίδια την Κ.Ε. του κόμματός του και να επιδιώξει συνέχιση της πολιτικής του καριέρας στα εντελώς θολά πλέον ποταμίσια νερά.

Παράλληλα οι συζητήσεις με τα άλλα κόμματα του χώρου στις οποίες ενθέρμως συμμετείχαμε χρειάστηκαν 6 μήνες περίπου σε θέματα ιδεολογικών συγκλίσεων και έφτασαν στο "και πέντε", μετά δηλαδή και την προκήρυξη των εκλογών να έχουν αποσαφηνίσει ορισμένα μόνο από τα πρακτικά θέματα που θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Κατανοούμε την πικρία τους, αλλά ήταν απολύτως αδύνατο να δημιουργηθούν κοινές ομάδες, κοινά ψηφοδέλτια και να γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό ένα νέο όνομα που θα ξεκινούσε με 0% αναγνωρισιμότητα και θα έφτανε τη μέρα των εκλογών στο 1% (αναγνωρισιμότητα, όχι ψήφοι). Δεν θέλαμε να επαναληφθεί το “κάζο” των Γεφυρών. Ελπίζουμε οι φίλοι των άλλων κομμάτων να το αντιληφθούν και να συνεχίσουν να επενδύουν στις πολύ καλές σχέσεις που δημιουργήσαμε αυτό το διάστημα, γνωρίζοντας πλέον όλοι καλύτερα, πόσο πολύτιμος, και αμείλικτος επίσης, είναι ο πολιτικός χρόνος.

Πάμε όμως στο προκείμενο. Οι εθελοντές της Δημιουργίας, για να υλοποιήσουν την απόφαση της ΕΕ, η οποία σημειωτέο λήφθηκε με την αίρεση της εκπλήρωσης ελαχίστων προϋποθέσεων, έδωσαν ρεσιτάλ αυταπάρνησης και ξενυχτιού. Την Τετάρτη το μεσημέρι οι υποψήφιοι είχαν ξεπεράσει τους 100. Όμως, και εδώ βρίσκεται το πρώτο μεγάλο πρόβλημα, δεν υπήρχε ομαλή γεωγραφική κατανομή. Θα έπρεπε ένας κάτοικος Αθηνών να είναι υποψήφιος π.χ. στην Καστοριά. Αυτό, δημιουργεί κατ’ αρχήν πρόβλημα αναγνωρισιμότητας: θα ρωτούσε ο ψηφοφόρος της Καστοριάς "ποιος είναι αυτός; τον ξέρει κανένας;" Ταυτόχρονα ο κοινωνικός κύκλος του υποψηφίου στην Αθήνα δεν θα μπορούσε να τον ψηφίσει. Με δύο σμπάρους κανένα τρυγόνι! (...)

Επίσης θα έκανε επίφοβη και ταυτόχρονα πολύ δαπανηρή τη γραφειοκρατική πλευρά της υποψηφιότητας. Θα έπρεπε δηλαδή να βρούμε δικαστικό επιμελητή σ΄ εκείνον τον νομό, ο οποίος να παραλάβει με κούριερ τα "χαρτιά" του υποψηφίου και να τα καταθέσει στο πρωτοδικείο του νομού, αμειβόμενος αδρά (κάτι τέτοιες ευκαιρίες περιμένουν και αυτοί να βγάλουν το παντεσπάνι τους). Αυτό πολλαπλασιάστε το επί τους περισσότερους νομούς της χώρας και βάλτε το στο ασφυκτικό πλαίσιο των τριών ημερών που θα έπρεπε να καλύψει το σύνολο της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας και μάλιστα εν μέσω κακοκαιρίας. Αντιλαμβανόμαστε γιατί το σύστημα έχει αλλεργία με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες. Το χαρτοβασίλειο είναι ένα ακόμα όπλο του».