Στα  τεχνάσματα της Άγκυρας για την  δημιουργία... «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον  Αιμίλιο Λιάτσο στο Κontra Channel. Η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου εξήγησε και τους λόγους που τον έκαναν να διανυχτερεύσει στη φρεγάτα την επομένη των Χριστουγέννων:

«Υπάρχει μία κατάσταση με την Τουρκία η οποία θα θέλαμε όλοι να είναι καλύτερη. Δεν λέω ότι είναι μία κατάσταση σε δραματικό επίπεδο, προς Θεού, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι η καλύτερη δυνατή» είπε ο υπουργός και εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο ότι  η Άγκυρα «προβάλει σαφείς αμφισβητήσεις. Ισχυρίζεται, ότι υπάρχουν “γκρίζες ζώνες”, κάνει ένα απίστευτο συλλογισμό και λέει ότι “επειδή κάθε βραχάκι δεν αναφέρεται στις διάφορες συνθήκες, αυτό το βραχάκι ανήκει στην Τουρκία”. Τώρα αυτά δεν είναι σοβαρά επιχειρήματα μετά από τόσα χρόνια».

Με τα δεδομένα αυτά- όπως είπε ο υπουργός-  υπάρχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες είναι υποχρεωμένες να περιπολούν στο Αιγαίο, στον αέρα, στη θάλασσα, κάτω από τη θάλασσα αν θέλετε, ώστε να διασφαλίζουν τον εθνικό εναέριο και θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο.

«Οι άνθρωποι αυτοί, λοιπόν, τους οποίους ως πολιτικός τους προϊστάμενος εγώ τους στέλνω μέσα στη βαρυχειμωνιά, σε καιρικές συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες, νομίζω ότι είναι καλό να έχουν τον πολιτικό τους προϊστάμενο δίπλα τους», σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:  

«Και επίσης είναι για εμένα εξαιρετικά χρήσιμο και νομίζω γενικά για την πολιτική ηγεσία,  να δω πώς κάνουν την δουλειά τους, να δω δηλαδή αυτό που φαίνεται σαφές σε ένα γραφείο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο Πεντάγωνο πώς είναι στην πραγματικότητα πάνω σε μία φρεγάτα με 8 μποφόρ στο Αιγαίο όταν βλέπει στα ραντάρ της ένα πλοίο μίας άλλης χώρας η οποία δυνάμει στο μέλλον, ίσως να μην είναι φιλική κάποια στιγμή. Ή πώς είναι η διαδικασία προστασίας αυτού του εθνικού χώρου».

Απαντώντας στο εάν συμφωνεί να μειωθούν και άλλο οι συντάξεις είπε:

«Εξοικονομήσεις από περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων δεν έχουν έννοια να γίνουν πια. Νομίζω ότι οι περαιτέρω μειώσεις θα οδηγήσουν σε αποπληθωρισμό που  θα δημιουργήσει με τη σειρά του  ένα σπιράλ επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης».
Ερωτηθείς για την κάθοδό του στην εκλογική περιφέρεια της  Β΄ Αθηνών, μεταξύ άλλων, σημείωσε:  

«Η Β’ Περιφέρεια είναι μία πολύ δύσκολη Περιφέρεια. {..} Ζητώ από τους συμπολίτες μας: να με κρίνουν επί τη βάσει του έργου και να κρίνουν αν αξίζει τον κόπο να είμαι στη δημόσια ζωή ή δεν αξίζει τον κόπο και μπορώ να γυρίσω στο σπίτι μου, στην οικογένειά μου, στην δουλειά μου. Η δουλειά που έκανα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η δουλειά που έκανα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, η δουλειά που ξεκίνησα, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, νομίζω είναι αρκετή για δικαιολογήσει την προσπάθειά μου να πείσω τους συμπολίτες μας ότι έχω πράγματα να προσφέρω είτε αυτά είναι στο μεταναστατευτικό, είτε στην αποκατάσταση της δημόσιας ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας. Νομίζω όλα αυτά είναι ένα καλό «βιογραφικό» για να μου επιτρέψουν με εντιμότητα, με σοβαρότητα, με σεμνότητα, αν θέλετε, να ζητήσω από τους συμπολίτες μου της Β’ Αθήνας να μου δώσουν τον τέταρτο σταυρό τους».

Γ.Σ.