Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

«Ο κ. Σαμαράς μπορεί να συνεχίσει το εμφυλιοπολεμικό, φοβικό  και ρατσιστικό του κρεσέντο, δυστυχώς γι αυτόν εμείς δεν θα τον ακολουθήσουμε».  Η φράση αυτή στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  στο επόμενο προεκλογικό διάστημα,  επιμένοντας να καθιστά τον πρωθυπουργό υπόλογο για την κατάσταση της χώρας και ταυτόχρονα να τον προκαλεί  διαρκώς για τη μη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό debate, απέναντι στον Α. Τσίπρα.

Συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν ότι  «η αρνηση του πρωθυπουργού ουσιαστικά αποδεικνύει την αδυναμία του να αντιπαρατεθεί με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ» και χαρακτήριζαν την τακτική του Α. Σαμαρά «ως κίνηση ενός πανικόβλητου πρωθυπουργού, ο οποίος έχει χάσει τον έλεγχο των πολιτικών κινήσεων».

Στην Κουμουνδούρου πλέον ασχολούνται με την εξιδείκευση της κυβερνητικής πρότασης. Κομβικό σημείο για την κυβέρνηση της Αριστεράς αναδεικνύεται  το ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα  με δέκα υπουργεία. Επειδή αντίστοιχες προτάσεις στο εγγύς παρελθόν γρήγορα είχαν «ξεχαστεί» απο τους εμπνευστές τους, στελέχη του κόμματος σπεύδουν να διευκρινίσουν το πως μπορεί να γίνει πράξη ένα ολιγομελές και ταυτόχρονα άκρως λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα.

Στον πυρήνα της σκέψης αυτής βρίσκεται η λειτουργικη ενοποίηση υπουργείων όχι μόνο σε σχέση με το αντικείμενο, αλλά κυρίως με τη κοινωνική και οικονομική διάσταση τους. Ουσιαστικά προκρίνεται μια «οντολογικού» χαρακτήρα ενοποίηση υπουργείων με συναφείς αρμοδιότητες και χαρακτηριστικά, με αρμόδιο υπουργό και υφυπουργούς των οποίων οι αρμοδιότητες θα καθορίζονται απο την κυβέρνηση.

Για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ενός δαιδαλώδους γραφειοκρατικού μηχανισμού και συνεπώς δυσκίνητου και χρονοβόρου, απαιτείται η αναμόρφωση της διοικητικής πυραμίδας. Εκτιμάται, λοιπόν, ότι η αναδιάρθρωση της διοικητικής μηχανής, με λειτουργικά κριτήρια όπως π.χ. αξιοποίηση των γενικών διευθύνσεων, γενικών γραμματέων, αλλαγή της εσωτερικής δομής των υπουργείων, θα δημιουργήσει ένα πλαίσο αποκεντρωμένης διοίκησης, εντός της κυβερνητικής δοομής.

Και επειδή οι καιροί είναι πονηροί στην Κουμουνδούρου απαντούν ευθέως στο ερώτημα αν αυτός ο σχεδιασμός προμηνύει απολύσεις. «Η κατάργηση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και η στελέχωση των υπουργικών γραφείων με δημόσιους υπαλλήλους, ώστε να μην εμφανιστεί το φαινόμενο της κατάληψης κρατικών θέσεων απο κομματικό προσωπικό, δείχνει και το μέγεθος αυτής της αλλαγής».