Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναδεικνύεται στον πλέον κρίσιμο «παίκτη» της ευρω-κρίσης. Αυτό γίνεται αντιληπτό σε διάφορα επίπεδα, είτε αφορά στην ελληνική κρίση είτε στο ευρύτερο θέμα της αντιμετώπισης του υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού που αγγίζει πλέον το 0%. Κι αν το στρατηγικής σημασίας ζήτημα είναι αν και πότε η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για αγορά κρατικών ομολόγων, το ελληνικό ζήτημα παραμένει ψηλά στο ραντάρ της ευρωτράπεζας. 

Ελάχιστοι αμφισβητούν σήμερα ότι στην Φρανκφούρτη κρύβεται το κλειδί για την αποφυγή μίας μείζονος κρίσης στην Ελλάδα. Οι μανδαρίνοι της ΕΚΤ παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τα τεκταινόμενα στην Αθήνα και είχαν προειδοποιήσει, πρώτοι από όλους, για τα βήματα που έπρεπε να γίνουν.  

Ο Μάριο Ντράγκι είχε δημοσίως δηλώσει, ήδη από τις 2 Οκτωβρίου και μετά από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στη Νάπολη, ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, ώστε τα ελληνικά ομόλογα να συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά ως ενέχυρο και να μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από της ΕΚΤ.  

Είχε προηγηθεί, τον Σεπτέμβριο, άτυπη συνάντηση του Ντράγκι με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup που είχε πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο. Εκεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ είχε ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει σε πρόγραμμα και να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για έξοδο από το Μνημόνιο. Την ίδια στιγμή, πηγές της ΕΚΤ έλεγαν σε ιδιωτικές συνομιλίες τους ότι ο κατάλληλος μανδύας για την Ελλάδα είναι η ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL). 

Στις 7 Ιανουαρίου, ο Μάριο Ντράγκι συζήτησε το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών με τον Γιάννη Στουρνάρα. Το μήνυμα και προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές: για να είναι η Ελλάδα ασφαλής πρέπει να μείνει σε πρόγραμμα και παράλληλα να εγκαταλείψει τα πιθανά σχέδια για μη πληρωμή χρεών προς την ΕΚΤ. Δίαυλος υπάρχει και η προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου συνεχίζεται. Μένει να φανεί αν θα αποδώσει…