Άρθρο με τίτλο «Φύγετε εάν πρέπει» δημοσιεύει το βρετανικό περιοδικό Economist, σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Αναφερόμενο σε δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, το περιοδικό γράφει ότι «μια μικρή μειονότητα στη συντηρητική ηγεσία της γερμανικής κυβέρνησης επιμένει να αναφέρεται σε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με όσα διέρρευσαν Γερμανοί αξιωματούχοι στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «όχι μόνο δεν θα επηρεάσει αρνητικά το ενιαίο νόμισμα, αλλά είναι πιθανό να το ισχυροποιήσει».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Economist, ο λόγος είναι ότι χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δείχνουν να αντιμετωπίζουν με σωστά μέτρα την ύφεση, ενώ η Ισπανία, που επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, πραγματοποιεί "βήματα προόδου".

Ταυτόχρονα, η ευρωζώνη έχει δημιουργήσει ταμείο χρηματοδότησης, ενώ «οι γερμανικές τράπεζες και οι λοιποί επενδυτές έχουν μειώσει την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος».

Επιπλέον, ο Economist τονίζει ότι στις 5 Ιανουαρίου, ο Στέφεν Ζέιμπερτ, εκπρόσωπος Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ, δήλωνε ότι η γερμανική πολιτική δεν έχει αλλάξει. «Στόχος της είναι να διατηρήσει την ευρωζώνη ενωμένη» έλεγε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως γράφει το περιοδικό, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ -το κόμμα του οποίου συγκυβερνά με την Άνγκελα Μέρκελ- υποστήριζε ότι «η Γερμανία δεν πρέπει να εκβιαστεί».

Στο εσωτερικό του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, στους Χριστιανοδημοκράτες, υπάρχουν φωνές που υπογραμμίζουν ότι εάν η Γερμανία ενδώσει στις ελληνικές απαιτήσεις «αυτό θα ενθάρρυνε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, να επαναστατήσουν κατά των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων».