Γράφει η Μαίρη Πολλάλη
 
«Αν το προβλέπει το ελληνικό δίκαιο να πάει φυλακή ή να πληρώσει πρόστιμο ή να του γίνει στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων» έλεγε ο Έλληνας Ομογενής, ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελεύθερων, κατηγορώντας τον πρώην πρωθυπουργό ως υπεύθυνο για το μνημόνιο και την πορεία της χώρας. 
 
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, σε δηλώσεις του μετά το σάλο που προκλήθηκε τότε, έλεγε ότι πρέπει να συσταθεί Εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών στην οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας. Δεν σταμάτησε όμως εκεί...
 
Ο άνθρωπος που κατηγορούσε τον Κώστα Καραμανλή ότι βούλιαξε την Ελλάδα και ζητούσε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για την οικονομική κρίση, αποτέλεσε τα προηγούμενα 24ωρα «πολύφερνη νύφη» για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. 
 
Τον Μάιο του 2010, ως ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελεύθερων, ζητούσε να μπει φυλακή ο Κ. Καραμανλής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν του αποδόθηκε καμία ευθύνη, κάθεται και παίρνει το μισθό του βουλευτή και κρύβεται πίσω από την κολώνα στα τελευταία έδρανα του κοινοβουλίου». Όπως σημείωσε, είναι «λάθος ηθικά», ενώ κατηγορούσε τον πρώην πρωθυπουργό για τις επιθέσεις των κερδοσκόπων(!).
 
Οι εκφράσεις αυτές δεν εμπόδισαν, βέβαια, την ανάληψη νέων καθηκόντων εκπροσωπώντας διεθνών την Ελλάδα από τη θέση του πρέσβη εκ προσωπικοτήτων, στην οποία τον τοποθέτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς οι καραμανλικοί δεν είχαν ξεχάσει τα «γαλλικά» του ελληνογερμανού πολιτικού, καθώς και τη στρεβλή εικόνα που μετέφερε στο εξωτερικό για τις ευθύνες της χώρας μας στην οικονομική κρίση.  
 
«Είναι έτοιμος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες αποστολές στο εξωτερικό υπό τις οδηγίες μου και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τις αρχές του υπουργείου Εξωτερικών» είχε δηλώσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, κατά τον ορισμό του κ. Χατζημαρκάκη στη θέση του πρέσβεως. 
 
Η συμπόρευσή του με τη ΝΔ θεωρούνταν βέβαιη, με τον ίδιο να προχωρά σε επίσημες δηλώσεις «συμπαράταξης στην προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά για τις εκλογές». Οι δημόσιες «πολιτικές διώξεις», όμως, δύσκολα ξεχνιούνται και ιδίως εάν πρόκειται να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής
 
Παρά την έντονη φημολογία για εμπλοκή της τελευταίας στιγμής, αναμένουμε να δούμε αν θα είναι τελικώς στις λίστες των υποψηφίων της ΝΔ...