Αυτοδυναμία ζήτησε για τον ΣΥΡΙΖΑ η υποψήφια βουλευτής, Θεανώ Φωτίου εκφράζοντας αισιοδοξία ότι το κόμμα της θα σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Μιλώντας στην εκπομπή του Τάκη Χατζή και του Μάκη Γεωργίου στον Real Fm ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ζητάμε αυτοδυναμία για να πάμε να διαπραγματευθούμε. Η ψήφος αυτή θα είναι το πιο δυνατό χαρτί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία τη ζητάω γι' αυτό το λόγο. Θα σχηματίσουμε κυβερνηση και θα είναι μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας».

Σε ερώτημα για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα Σκόπια είπε ότι θέλει ονομασία με επιθετικό προσδιορισμό αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη που επιθυμούσε την ίδια λύση.

Για τη μεταναστευτική πολιτική η κυρία Φωτίου είπε ότι «είμαστε τα σύνορα, η πιο ευαίσθητη περιοχή της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι και χώρα υποδοχής κατατρεγμένων ανθρώπων που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο».

Η ίδια ανέφερε το παράδειγμα της Ιταλίας. «Επιτρέπουν την είσοδο όλων των μεταναστών από την Αφρική και τους δίνουν χαρτιά για να φύγουν. Κανείς δεν θέλει να μείνει στην Ιταλία. Εμείς γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό;» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «το μεγάλο μας πρόβλημα είναι το Δουβλίνο ΙΙ». 

«Είναι δυνατόν να έχουμε να μιλάμε για συνδιαχείριση του Αιγαίου;» σχολίασε ακόμα για τα ελληνοτουρκικά ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αντίθετος με αυτή τη θέση.

Για την Ραχήλ Μακρή και την υποψηφιότητά της με τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «εδώ και καιρό η έχει συμπορευθεί στα μεγάλα ζητήματα».

Η κυρία Φωτίου, τέλος, γνωστοποίησε ότι θα είναι υποψήφια στη Β' Αθήνας.