current views are: 1

9 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση15:26

New York Times: «Ένα New Deal για την Ελλάδα»

Στο ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Δημοσίευση 15:26’
αρθρο-newpost

Στο ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Στο ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

«Πολλοί αναλυτές συντάσσονται με την ελληνική αριστερά για ένα νέο “New Deal”, θεωρώντας ότι μια νέα ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση δεν θα είναι και τόσο ριζοσπαστική», αναφέρει ο Λάντον Τόμας στο άρθρο του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «πολλοί επενδυτές ανησυχούν ότι οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα θα αναδείξουν μια ριζοσπαστική κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης μιας απείθαρχης ομάδας αριστερών κομμάτων, αναμένεται να νικήσει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ενώ έχει μιλήσει για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και για αναστολή των σκληρών μέτρων λιτότητας, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την πορεία και τη διαχείριση των ελληνικών προβληματικών τραπεζών. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει σοκ στους επενδυτές, οι οποίοι το προηγούμενο έτος επένδυσαν στα ελληνικά ομόλογα και τις τράπεζες, θεωρώντας ότι η χώρα ήταν έτοιμη να εξέλθει από την πενταετή ύφεση, η οποία αφάνισε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας».

Όπως τονίζει ο αρθρογράφος, «η ανησυχία είναι τώρα ότι ο κ. Τσίπρας, προκαλώντας την Ευρώπη σε αυτά τα ακανθώδη θέματα, θα ωθήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και ίσως σε μια άστατη έξοδο από το ευρώ. Μια κίνηση που θα οδηγούσε σε ένα νέο κύμα επενδυτικού ντόμινο. Ορισμένοι αναλυτές παραθέτουν ωστόσο μια εναλλακτική άποψη, ότι η νέα ελληνική ριζοσπαστική κυβέρνηση δεν θα είναι τελικά τόσο ριζοσπαστική».

Ο οικονομικός αναλυτής Jens Bastian, με έδρα την Αθήνα, σημειώνει ότι «το κεντρικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το επαχθές χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να μειωθεί, τίθεται και από έναν από τους μεγάλους πιστωτές της Ελλάδας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Σημειώνει ταυτόχρονα πως «το ΔΝΤ έθεσε πρώτο την ιδέα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να ισχυρισθεί ότι βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή με το ΔΝΤ, θέλουμε απλά να μιλήσουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας σχετικά με το χρέος και ότι δεν πρόκειται για κάποια ριζοσπαστική ιδέα».

Όπως επισημαίνει, «αυτό θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, ιδίως της Γερμανίας, θα πρέπει να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κουρέματος, καθώς το ΔΝΤ, παραδοσιακά, δεν επιτρέπει την αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχει».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Βαρουφάκης, εκτιμά πως «μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να καταστήσει προτεραιότητα το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους, κάτι που φοβούνται πολλοί ξένοι επενδυτές. Αντίθετα ο κ. Βαρουφάκης προτείνει μια μεγάλη διαπραγμάτευση, κατά την οποία η Ευρώπη θα δεχτεί την ανταλλαγή του χρέους με νέα ελληνικά ομόλογα τα οποία θα συνδέονται απευθείας με την ελληνική οικονομία. Εάν η οικονομία εισέλθει σε πορεία ανάπτυξης, όπως αναμένεται φέτος, τότε οι ομολογιούχοι θα λάβουν αξιόλογα κέρδη, εάν όχι τα ομόλογα δεν θα αποδώσουν τίποτα».

Ο κ. Βαρουφάκης, σε πρόσφατη συνέντευξη, αναφέρει η εφημερίδα, υποστήριξε ότι «μετατρέπουμε την Ευρώπη σε έναν αναπτυξιακό εταίρο από έναν εταίρο λιτότητας. Αυτό το δημοσιονομικό μαρτύριο πρέπει να τελειώσει».

Και προσέθεσε ότι «ένα τέτοιο σχέδιο δεν σηματοδοτεί επιστροφή στις μέρες δημοσιονομικής σπατάλης, ούτε ότι η κυβέρνηση θα εγκαταλείψει ξαφνικά τις διάφορες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που τέθηκαν ως προϋπόθεση για τα σχέδια διάσωσης».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, όπως σημειώνεται στο άρθρο, «αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα δημόσιων δαπανών, ανάλογο με το “New Deal” που επέτρεψε την έξοδο των ΗΠΑ από την ύφεση τη δεκαετία του ’30».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «όπως σημειώνει ο Glenn Kim, επενδυτικός τραπεζίτης που συμβουλεύει ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με τις στρατηγικές για το χρέος τους, θα πρέπει να συμβούν δύο πράγματα, η μείωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλη ώστε να γίνεται αισθητή, ενώ η Γερμανία θα πρέπει να μπορέσει να “πουλήσει” τη συμφωνία στους ψηφοφόρους της».

Τέλος, ο αρθρογράφος τονίζει ότι «ένας αυξανόμενος αριθμός hedge funds έχει περιορίσει την αγορά ελληνικών ομολόγων, ποντάροντας στην περαιτέρω πτώση της τιμής τους, θεωρώντας ότι εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφωνήσουν σε ένα “κούρεμα”, η κοινή γνώμη θα ζητήσει την επιβολή κουρέματος και στον ιδιωτικό τομέα, παρά την αναδιάρθρωση του χρέους του 2012 και παρά τη σημερινή μικρή συμμετοχή του στο συνολικό χρέος».

Ο David Salanic της Tortus Capital, «που ποντάρει τώρα στο ότι θα κουρευτούν τα ελληνικά πενταετή ομόλογα που εκδόθηκαν πέρυσι», δήλωσε ενδεικτικά:

«Δεν βλέπω πώς ο επίσημος τομέας θα συμφωνήσει σε μια αναδιάρθρωση χωρίς την επιβολή απωλειών και στον ιδιωτικό τομέα».


σχετικα αρθρα