Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Αυτές οι εκλογές ειναι εκλογές με ευθύνη και με αλήθεια από τη δικιά μας πλευρά» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στη Ρόδο, ανακοινώνοντας το όνομα του πρώην πρύτανη του Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεόδωρου Φορτσάκη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «όταν ανέλαβα την διακυβέρνηση της χώρας, ελάχιστοι πίστευαν οτι θα τα καταφέρναμε, οι περισσότεροι πίστευαν ότι θα βγαίναμε απο το ευρώ. Με πολυ κόπο και πολλή δουλειά κατορθώσαμε και το αποτρέψαμε. Κι όμως σήμερα υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να μας ξαναφέρουν πίσω σε εκείνο το σημείο. Σήμερα η Ελλάδα έχει ανακτήσει πλήρως την αξιοπιστία της στο εξωτερικό, στο εσωτερικό έχουμε μηδενίσει τα ελλείμματα».

«Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας είπε σε μια μειοψηφία "κύριοι περάστε έξω" και έκανε εκείνο που έπρεπε να γίνει από χρόνια και είπε το "ως εδώ". Και από εδώ σας λέω ότι ο πρύτανης θα είναι πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας για λόγους μεγάλου πολιτικού συμβολισμού, διότι κάτι αλλάζει σε αυτόν τον τόπο» είπε χαρακτηριστικά για τον κ. Φορτσάκη.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «προχωρούμε τα προγράμματα ΕΣΠΑ προς τις περιφέρειες» ενώ τόνισε ότι «οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου δεν πρόκειται να καταργηθούν». 

Παράλληλα, τόνισε ότι στις εκλογές «δεν θα νικήσει μονο η ΝΔ, θα νικήσει η Ελλάδα. Τουρισμός και αβεβαιότητα δεν πάνε μαζί, τουρισμός και μόνιμη αναταραχή δεν πάνε μαζί. Ο τουρισμός ξέρει να δείχνει τη δύναμή του και την πιο κρίσιμη στιγμή ήταν ο τουρισμός που έβαλε πλάτη».

«Ποιοι τουρίστες θα πρέπει να περιμένει η Ρόδος το καλοκαίρι, αν οι άνθρωποι αυτοί πιστέψουν ότι θα πρέπει να γνωρίζουν με ποιο νόμισμα θα έρθουν, με ευρώ η δραχμή. Χωρίς σταθερότητα δεν υπάρχει τουρισμός, εμείς δεν σταματάμε να δουλεύουμε» είπε.

«Και χαίρομαι, επίσης, πολύ για τις σημαντικές πρωτοβουλίες εξωστρέφειας του νησιού μας, όπως είναι η έκθεση αρχαιοτήτων της Ρόδου στο Μουσείου του Λούβρου. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει, με εξωστρέφεια, να ακολουθήσουμε. Να αναδείξουμε την Ελλάδα. Να αναδεικνύουμε συνεχώς τους θησαυρούς μας που είναι τα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπως εκείνα που δείχνουν την πολιτιστική κληρονομιά της Δωδεκανήσου και την ιστορία της. Η εξωστρέφεια και στον Πολιτισμό είναι και αυτό κλειδί επιτυχίας» τόνισε και συμπλήρωσε:

Και πολύ σημαντική πρωτοβουλία είναι η ίδρυση, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, δύο πανεπιστημιακών τμημάτων διοίκησης τουρισμού, ένα ελληνόφωνο και ένα αγγλόφωνο, με έδρα τη Ρόδο. Αλλά και η ίδρυση, για πρώτη φορά, Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο. Το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Και ήδη προωθείται το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

 

«Θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ»

Επανέλαβε ακόμα ότι θα υπάρξει σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις μεταξύ άλλων.

«Μειώσεις θα αρχίσουν το 2015, θα συνεχιστούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια και τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, είναι η θέση μας κι αυτό θα το κάνουμε πράξη- τα έσοδα όλα από τον ΕΝΦΙΑ θα αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (…) Κι άλλη μείωση στο φόρο αλληλεγγύης, πέραν του 30% που κόψαμε πέρσι. Ασφαλιστικές εισφορές- μου το επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος των εμπόρων- σταδιακά, για να μην έχουν πρόβλημα τα ταμεία, πέρα από τις μειώσεις που έγιναν πέρσι. Επαναλαμβάνω: αυτά όμως σταδιακά, γιατί η οικονομία μπαίνει στην Ανάκαμψη και πράγματι θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Άρα θα κρατηθούν οι πληρωμές για τόκους χαμηλά, πολύ περισσότερο με τους τρόπους που σας ανέλυσα πριν για το μέλλον» σημείωσε.

«Ανατρέπουν όλους τους κανόνες του ευρώ»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «τώρα η χώρα έπιασε όλους τους στόχους την τελευταία διετία και βγαίνουμε από το Μνημόνιο. Είναι έτοιμη να προχωρήσει η χώρα μας, εμείς η κυβέρνηση, σε συμφωνία τελική για την επόμενη μέρα. Και θα έχουμε και πρόσθετη "βοήθεια χρέους", που θα μπορέσει να δώσει σταδιακά φορολογικές ανακουφίσεις σε όλους! Και έρχονται από την άλλη και σου λένε εμείς θα κάνουμε πλήρη "αναδιαπραγμάτευση του χρέους" Ποια αναδιαπραγμάτευση;  Εμείς πετύχαμε το μεγαλύτερο «κούρεμα χρέους» που έχει γίνει ποτέ στην παγκόσμια ιστορία. Κόψαμε πάνω από 125 δισεκατομμύρια, κουρέψαμε, δεν υπάρχουν πια ως χρέος, που ήταν το 41% του συνολικού μας χρέους, και δεν ήρθαμε σε σύγκρουση με κανέναν. Κι ύστερα για το υπόλοιπο χρέος πετύχαμε να έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια και εκεί που είχαμε φθάσει –ακούστε- να πληρώνουμε τόκους 16 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, σήμερα πληρώνουμε 6 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο. Κι εκεί που είχαμε φτάσει να πληρώνουμε 5,5% επιτόκιο κάθε χρόνο, σήμερα πληρώνουμε 1,8%. Και ξέρετε πολλές χώρες που να πληρώνουν τόσο χαμηλά επιτόκια για το δικό τους χρέος; Αυτό το πετύχαμε. Και αυτό πάνε να το τινάξουν στον αέρα» τόνισε και υπογράμμισε:

Κι ακόμα προσέξτε: έχουμε ήδη διαπραγματευθεί πως, πιάνοντας τους στόχους και βγαίνοντας από το Μνημόνιο, θα πάρουμε την πρόσθετη «βοήθεια χρέους»: δηλαδή, περισσότερα χρόνια με πολύ χαμηλά επιτόκια στο μέλλον. Και εξόφληση ακόμα πιο πέρα στο μέλλον. Κι όλα αυτά τα πετυχαίνουμε τώρα που βγαίνουμε από το Μνημόνιο. Και κάποιοι θέλουν από την αρχή να πουν ότι θα τα διαπραγματευθούν όλα αυτά. Και τους λέει η Ευρώπη: βεβαίως, και θέλω η Ελλάδα να ανήκει στο ευρώ, αλλά πρέπει και η Ελλάδα να σέβεται, όπως όλες οι άλλες χώρες, τους κανόνες του ευρώ, που είναι για όλη την ευρωζώνη. Όμως, εκείνο που οι ίδιοι εμφανίζουν ως «πρόγραμμα», δεν τηρεί κανένα κανόνα του ευρώ. Εκείνα που θέλουν να διαπραγματευθούν, ανατρέπουν όλους τους κανόνες του ευρώ. Που δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η Ευρώπη. Γι’ αυτό και ο παγκόσμιος Τύπος και οι τηλεοράσεις οι ξένες ξαναέφεραν στην επικαιρότητα αυτή την άθλια λέξη που λέγεται Grexit, έξοδος από το ευρώ. Η Ελληνική έξοδος από το ευρώ.