Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Με τις λέξεις «τομές, μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα παντού, ανατροπές παντού» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνόψισε το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, με τίτλο «Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων» θέτοντας ως προσωπικό του στοίχημα τις φορολογικές μειώσεις.

«Το προσωπικό μου στοίχημα είναι οι φορολογικές μειώσεις σταδιακά» τόνισε. Όπως είχε προαναγγείλει το newpost ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2015, κατάργηση του πόθεν έσχες στην πρώτη κατοικία, ενιαία μείωση φορολογικών συντελεστών εισοδήματος σε όλη την κλίμακα.

«Η μεγάλη ανατροπή θα είναι η μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών που θα γίνει σταδιακά για να μην γυρίσει η χώρα στα ελλείμματα, αλλά που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη» σημείωσε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και εισοδήματα».

«Κάποιοι θέλουν το κομματικό κράτος επιχειρηματία κάποιοι θέλουν την παντοδυναμία του κρατισμού, εμείς θέλουμε ανάπτυξη. Μας υπόσχονται ότι από λεφτά που δεν υπάρχουν θα χρηματοδοτήσουν συντάξεις, μισθούς και θα φέρουν διόγκωση του χρέους. Εμείς λέμε ότι ο τόπος πρέπει να αρχίσει να παράγει ξανά με εξωστρεφή οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα και να απελευθερώνει τον δυναμισμό του λαού μας. Η κυβέρνηση απέτρεψε την έξοδο της χώρας από το ευρώ ενώ υπάρχει κόμμα που θέλει να στήσει παγίδα στον ελληνικό λαό παρόμοια με το "λεφτά υπάρχουν". Ο ελληνικός λαός δεν θα πέσει από το ένα ναρκοπέδιο στο άλλο», δήλωσε ο κ. Σαμαράς αφήνοντας αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα πω την αλήθεια για το πού βρισκόμασταν» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Με τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την χώρα στις πρώτες θέσεις των μεταρρυθμίσεων. «Έγινε κοσμογονία μεταρρυθμίσεων και τομές μεγάλες σε συνθήκες κρίσεις. Τα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης» υπογράμμισε.

Και συνόψισε ο κ. Σαμαράς:

  • Κλείσαμε τρεις δύσκολους προϋπολογισμούς που επιβεβαιώνονται μέχρι υποδιαστολής και τώρα μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα.
  • Ξεκινήσαμε την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου που μπορεί να φέρει επενδύσεις και έσοδα για το κράτος. Κάποιοι ονειρεύονται ακόμη και τώρα επανακρατικοποιήσεις που δεν γίνονται πουθενά
  • Ψηφίστηκε ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, καλύπτουμε όσα χρειάζεται το κράτος και βγάζουμε και τους τόκους για το χρέος.

«Τα τελευταία δύο χρόνια σε περιβάλλον κρίσης μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση από το 45% στο 42%, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 30%, ο φόρος ενοικίων στο 11%. Μειώθηκε ο φόρος μεταβίβασης και προχωρήσαμε στην ρύθμιση των οφειλών μέχρι 100 δόσεις. Ενισχύσαμε την προστασία από τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων μέχρι 1500 ευρώ. Καταργήθηκε ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

 

Η ομιλία όπως τη μετέδωσε το newpost: