Στο μεγάλο στοίχημα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ από το οποίο απευθυνόμενος στους παρισταμένους, καλωσόρισε «όλο το ΠΑΣΟΚ, το ενωμένο, το μαχητικό και το απερίσπαστο ΠΑΣΟΚ».

Χρησιμοποιώντας φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το παρόν δίνουν όλες οι γενιές, «της εθνικής αντίστασης, του 114, του Πολυτεχνείου και οι νεότερες γενιές της μεταπολίτευσης».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο το μεγάλο στοίχημα είναι η επόμενη ημέρα των εκλογών. Όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι εάν την επομένη θα υπάρξει στη χώρα σταθερότητα και πρόοδος ή αβεβαιότητα και οπισθοχώρηση».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι προσεχείς εκλογές έχουν στρατηγικό χαρακτήρα που δεν είχε καμία άλλη εκλογική αναμέτρηση στο παρελθόν.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία αν θα πάμε μπροστά, κάνοντας το ένα βήμα που απομένει για την έξοδο της χώρας από την κρίση και το μνημόνιο ή θα κάνουμε πολλά βήματα πίσω», είπε ο κ. Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι κάθε βήμα πίσω το πληρώνει πολύ ακριβά η χώρα και η νέα γενιά. 

Τα πράγματα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, δεν είναι συνηθισμένα και απλά, οι συνθήκες δεν είναι φυσιολογικές και το ζήτημα είναι προς τα πού θα πάει η χώρα από την 26η Ιανουαρίου τις επόμενες δεκαετίες, ποια θα είναι η μοίρα μας;

Περιγράφοντας τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν αμέσως μετά τις εκλογές μίλησε για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, την έξοδο από το μνημόνιο και τη μετάβαση στη νέα σελίδα, την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή στις αγορές, την οριστική διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, την αποφυγή νέων δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας, την αποκατάσταση των αδικιών, την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών «που θέλει η κοινωνία», μια ανοικτή οικονομία με ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις και απασχόληση.

Πυρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ 

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ψευδαίσθηση την παράταση της τεχνικής παράτασης και μίλησε για «ένθετους αντιπάλους του μνημονίου που διεκδικούν παράταση της εφαρμογής του μνημονίου». Διαχωρίζοντας το ΠΑΣΟΚ τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «συγκρουόμαστε με τις πολιτικές του εκφοβισμού και των εύκολων υποσχέσεων και κρατάμε ψηλά την ευθύνη, τη χώρα, τα κεκτημένα του λαού», για να προσθέσει ότι το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί την πολιτική της αλήθειας, μιας αλήθειας μετρημένης που δεν λειτουργεί εκβιαστικά ούτε λαϊκιστικά. Κάλεσε ξένους σχολιαστές, ειδήμονες και ΜΜΕ να μην κουνούν το δάκτυλο, να μην φοβίζουν και να μην πιέζουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα αποφασίσει κυρίαρχα με ανεξαρτησία, ενώ εκτίμησε ότι όλη αυτή η ιστορία των εξωτερικών πιέσεων λειτουργεί ως «καμπάνια υποστήριξης» του ΣΥΡΙΖΑ

Είπε ακόμα ότι μετά τις εκλογές η διαπραγμάτευση μπορεί με εντυπωσιακή άνεση να γίνει ευκολότερη αν υπάρχει αρραγές εσωτερικό μέτωπο με συναίνεση ή να γίνει δυσκολότερη «αν πάμε με λεβεντιές και τζάμπα μαγκιές και με εσωτερική ρήξη». Αναφερόμενος στη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους, το εάν μας «κρατάνε» ή τους «κρατάμε» και το «εάν θα μπορούσαμε να εκβιάσουμε και με έξοδο από το Ευρώ», είπε ότι δεν υπάρχει νομική διαδικασία να σε βγάλουν από το Ευρώ, αλλά μπορείς να είσαι εξαθλιωμένος μέσα στο Ευρώ. 

Στόχος του ΠΑΣΟΚ η τρίτη θέση- Αιχμές κατά του Παπανδρέου

Παραπέμποντας και στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών όπου «η κυβέρνηση διατήρησε την ισχύ και τη νομιμοποίησή της με το 8% της Ελιάς, του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ότι κανένα άλλο ποσοστό κόμματος δεν έχει τη σημασία που έχει για την πορεία της χώρας, όσο το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Θέτοντας ως στόχο του ΠΑΣΟΚ την τρίτη θέση και εντολή, ανέφερε ότι θα είναι όνειδος και πρόκληση να την καταλάβει η Χρυσή Αυγή.

Αφήνοντας αιχμές προς τον Γιώργο Παπανδρέου, αν και χωρίς να τον κατονομάσει, είπε ότι την τρίτη θέση τη διεκδικούν «αυτοί που δεν μας βοηθούν τώρα να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από μια ματαιοδοξία, από ένα καπρίτσιο χωρίς να καταλαβαίνει κανείς τους πολιτικούς λόγους, κόντρα στην ιστορία και τη συνείδηση της παράταξης». «Αυτή κι αν είναι», συνέχισε, «μια χαμένη ψήφος ιστορικά, όχι παραταξιακά, εθνικά, για κάποιους που θα έπρεπε να έχουν το πρώτο ενδιαφέρον να ολοκληρωθούμε την προσπάθεια και να βγούμε από την κρίση με ασφάλεια». Άσκησε κριτική και προς το Ποτάμι, λέγοντας ότι η καμπύλη που διέγραψε η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι δείγμα για την καμπύλη της «νέας ΔΗΜ.ΑΡ.», ενώ πρόσθεσε ότι συμμετέχουν σε αυτό στελέχη του νεοφιλελευθερισμού και του «μητσοτακικού νεοφιλελευθερισμού». 

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε σε όσους ταυτίζουν το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ λόγω της συγκυβέρνησης, αναφέροντας ότι «είμαστε στη χώρα των λωτοφάγων προφανώς» και επισημαίνοντας ότι τα μεγάλα φιλολαϊκά έργα είναι του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου. Αφού καταλόγισε τις ευθύνες στη διακυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 2004-2009 είπε ότι τον Μάιο του 2010 μέσα στην ένταση και την αμηχανία των ημερών «τους κάναμε ένα πολύ μεγάλο δώρο, τους αφήσαμε να ξεχαστούν, πήραμε την ευθύνη πάνω μας, μόνοι μας, και αφήσαμε να κρυφτούν το γεγονός ότι η χώρα είναι σε ύφεση από το 2007, ότι η χώρα παραδόθηκε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Ανέφερε ότι η πρότασή του να απαιτηθεί αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων για την έγκριση του πρώτου μνημονίου δεν έγινε δεκτή, γιατί «δυστυχώς ένας σκληρός πυρήνας εξουσίας πίστευε τότε ότι θα βγούμε από την κρίση σε έξι μήνες και πρέπει να έχουμε μόνοι μας την τιμή και το όφελος», ότι τον Ιούνιο του 2011 «παραδώσαμε την πρωθυπουργία στα πόδια του κ. Σαμαρά» και ότι «μπλέξαμε σε μια ιστορία αδιέξοδη σε σχέση με το δημοψήφισμα» που, όπως είπε, δεν μπορούσε να γίνει με ερώτημα «ναι ή όχι στο Ευρώ», κάτι που δέχτηκε και ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, όπως πρόσθεσε.