Ως μπλόφα της Γερμανίας για να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα, χαρακτηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup ,Βίλεμ Μπούιτερ, τα σενάρια που διακινούνται για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο Μπούιτερ που έχει επινοήσει και τον όρο «Grexit» μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα Handelszeitung εξήγησε ότι ναι μεν οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση όμως δεδομένου ότι δεν έχουν κεφαλαιοποιηθεί επαρκώς, υπάρχει ακόμη κίνδυνος για ένα είδος μετάδοσης της μόλυνσης». 

«Αν η Γερμανία συνεχίσει να επιμένει στην διατήρηση της υπάρχουσας νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής στην ευρωζώνη, η ζώνη του ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά. Η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή. Ποτέ άλλοτε δεν ήμουν τόσο ανήσυχος όσο σήμερα», τονίζει και εκτιμά ότι «μια νέα ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να απορρίψει τις συμφωνίες με την τρόικα και να αξιώσει ένα «κούρεμα» του χρέους με οποιοδήποτε κόστος.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την στάση των υπολοίπων χωρών και αν μπορούν να πιέσουν την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, υποστήριξε ότι «το ευρώ είναι σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Θα ήταν τεράστια καταστροφή, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη. Οι αγορές θα άρχιζαν να ρωτούν ποια χώρα θα ήταν η επόμενη υποψήφια για αποχώρηση… Η Γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ όλη η ευρωζώνη θα κινδυνεύσει. Αλλά δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Αν η Ελλάδα πάρει ό,τι ζητάει, θα αυξηθούν οι πολιτικές εντάσεις σε ορισμένες χώρες του βορρά, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία».

Τέλος, ερωτηθείς αν η διαφαινόμενη ανάκαμψη στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα θα διευκολυνθεί από το ασθενέστερο ευρώ και τη μεγάλη μείωση των τιμών του πετρελαίου, ο Μπούιτερ σημειώνει :

«Αυτοί οι παράγοντες βοηθούν λίγο. Η ελληνική οικονομία έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 25%. Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάκαμψης θα χρειαστούν άλλα δέκα χρόνια, έως ότου η Ελλάδα φτάσει στο επίπεδο πριν από την κρίση. Αυτό δεν μπορεί να «πωληθεί» πολιτικά.»