Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

To όνομα του Κώστα Λαπαβίτσα ήταν αναμφίβολα από τις εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αν ληφθεί υπόψη η έντονη κριτική του γνωστού οικονομολόγου στο πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. 

Ο υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας τον Σεπτέμβριο, μέσω του ιστολογίου του είχε διατυπώσει ενστάσεις για το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. «Οι οικονομικές προτάσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να θεωρηθούν ως προγραμματικές από ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, δε συνιστούν όμως σε καμία περίπτωση οικονομικό πρόγραμμα» τόνιζε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι «ουσιαστική άρση της λιτότητας, χωρίς μονομερείς ενέργειες στο χρέος και χωρίς σύγκρουση με τους Ευρωπαίους "εταίρους" μας, είναι αδύνατη».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης είχε ρίξει «καρφιά» κατά του κ. Λαπαβίτσα τοποθετώντας τον στο μπλοκ του Αλέκου Αλαβάνου. Ο κ. Σκουρλέτης είχε πει στο Mega: «Συγγνώμη, δικοί μας άνθρωποι, νόμιζα ότι λέτε για στελέχη. Ο κ. Λαπαβίτσας είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική στο πρόγραμμά μας και σε ό,τι έχουμε πει. Διαφωνεί με όλη την ανάλυση που κάνουμε στο ζήτημα της κρίσης. Γιατί επικαλείστε... Ακούω και από τα ρεπορτάζ.. μα ο κ. Λαπαβίτσας… Μα ο κ. Λαπαβίτσας είχε υποστηρίξει τον κ. Αλαβάνο, ήταν από εκείνες τις δυνάμεις της αριστεράς που έχουν μια άλλη αντίληψη για την Ευρώπη... Έτσι δεν είναι;.. Τώρα πώς το επικαλείστε;» ασκώντας εμμέσως κριτική και σε στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Λίγους μήνες αργότερα, στα μέσα Δεκεμβρίου, σε δηλώσεις του στα «Παραπολιτικά 90,1» ο κ. Λαπαβίτσας υπογράμμιζε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει plan b για επιστροφή στη δραχμή». Είπε μεταξύ άλλων: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει τρία και 4 διαφορετικα και εναλλακτικά πλάνα. Θα πάει σε διαπραγματεύσεις και θα του προκύψουν σίγουρα προβλήματα. 'Ενα από τα πλάνα τα οποία πρεπει να εξετάζει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως το εξετάζουν και οι υπόλοιποι είναι τι θα κάνει αν μας μπει το μαχαίρι στο λαιμό».

Πηγές της Κουμουνδούρου σχολίασαν τις δηλώσεις αυτές λέγοντας ότι ο κ. Λαπαβίτσας δεν ανήκει στο κόμμα, επαναλαμβάνοντας ότι απλά είχε προταθεί για υποψήφιος ευρωβουλευτής ωστόσο η υποψηφιότητά του «κόπηκε».

Λίγες μέρες αργότερα, στις 30 Δεκεμβρίου, ο κ. Λαπαβίτσας «ξαναχτύπησε» με άρθρο του στην ιστοσελίδα iskra της Αριστερής Πλατφόρμας, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Τελικά, ο οικονομολόγος θα είναι υποψήφιος, όπως ανακοινώθηκε χθες. Έβαλε νερό στο κρασί του; Θα φανεί...