Κορυφώνεται η αγωνία, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως έχει μειωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις.

Συγκεκριμένα το καταγράφει προβάδισμα 2,6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής».

Αν σήμερα είχαμε εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρώτο κόμμα με 28,1% έναντι 25,5% της ΝΔ. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν 2,5 ποσοστιαίες μονάδες πριν από δεκαπέντε ημέρες και 3,6 μονάδες τον περασμένο Νοέμβριο.

Τρίτο είναι το «Ποτάμι» με 6,5% ενώ ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΠΑΣΟΚ με 5,2% και το ΚΚΕ με 5%. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών φτάνει στο 2,8% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,6%. 

«Άλλο κόμμα» επιλέγει το 4,1%, αδιευκρίνιστη ψήφο αποτελεί το 12,6% και «Άκυρο/Λευκό» το 2,2%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς από το 43,9% με τον κ. Τσίπρα να φτάνει στο 36,2%.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά το κυβερνητικό έργο (60,7%), αλλά εξίσου αρνητικά κρίνει και τις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (61,1%). Οταν όμως καλούνται να επιλέξουν ποια παράταξη θα ήθελαν να συμμετάσχει στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται για πρώτη φορά με 59,3% έναντι 57,8% της ΝΔ και 55,2% που θέλουν να δουν στην κυβέρνηση το Ποτάμι.

Παράλληλα, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι, όταν ερωτώνται τι τους φοβίζει περισσότερο. Το 46,4% δηλώνει ότι φοβάται μια πιθανή οικονομική περιπέτεια αν βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 43,6% δηλώνει πως φοβάται τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας, αν βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ.  

Δημοσκόπηση Pulse

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύει ο «Τύπος της Κυριακής» δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα 3,5 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά και υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των αναποφάσιστων, το ποσοστό των οποίων αγγίζει το 10%.

Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων που μονομαχούν για την πρώτη θέση έχει περιοριστεί στις 3,5 μονάδες σήμερα, από 5 που ήταν έναν μήνα πριν, ενώ οι διαφορές μεταξύ των διεκδικητών της τρίτης θέσης δεν ξεπερνούν τη 1 μονάδα.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29,5% η ΝΔ 26%, το ΠΑΣΟΚ, το «Ποτάμι» και η Χρυσή Αυγή 5,5%, το ΚΚΕ 4,5%, οι οι ΑΝΕΛ 3% και το κόμμα Παπανδρέου 2,5%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30,5% έναντι 27% της ΝΔ. ΠΑΣΟΚ, «Ποτάμι» και Χρυσή Αυγή ακολουθούν με 6%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5%. Στο 3% είναι οι ΑΝΕΛ, στο 2,5% το Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών. 

Ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί την πρώτη θέση στο ερώτημα για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό» με διαφορά 6 μονάδων και ποσοστό 36% έναντι 30% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Δημοσκόπηση Alco

Παράλληλα, σε γκάλοπ της Alco για το «Πρώτο Θέμα» η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι 3,2% (31,2% έναντι 28%) με την αυτοδυναμία να είναι δύσκολη.

Τρίτο κόμμα είναι το «Ποτάμι» ενώ παλεύουν για να μπουν στη Βουλή το Κίνημα Δημοκρατικών Σοσιαλιστών και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.