Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Με πιο σαφείς αναφορές στο δεξιό ακροατήριο αναμένεται να εμφανιστεί στις επόμενες ομιλίες του ο Αντώνης Σαμαράς.

Η επιτελική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά ότι η διεύρυνση προς τα δεξιά είναι πιο εύκολη από αυτήν στο κέντρο και επομένως έχουν επιλέξει αρχικά να «κερδίσουν» τους δεξιούς ψηφοφόρους και κατόπιν τους κεντρώους.

Για τον λόγο αυτό στις ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά θα γίνεται όλο και πιο εμφατικός ο τρόπος που αντιμετωπίζει η ΝΔ τα θέματα των παράνομων μεταναστών, της απόκτησης ιθαγένειας και της ασφάλειας των πολιτών. Με δεδομένο ότι οι μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους στη Συγγρού δείχνουν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά ότι ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων μετακινήθηκε από τη ΝΔ στη Χρυσή Αυγή, ο στόχος είναι ο επαναπατρισμός αυτών των πολιτών που δεν ασπάζονται τον φασισμό και κατανόησαν ότι η ψήφος οργής και αγανάκτησης ήταν ένα λάθος που ως μόνο αποτέλεσμα είχε να «ανδρώσει» μια εγκληματική οργάνωση.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα αναπτύξει μια ρητορική υπέρ της ασφάλειας των πολιτών δίνοντας τις επόμενες ημέρες ακόμη και νούμερα μείωσης της εγκληματικότητας αλλά και μείωσης των περιστατικών βίας σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα υποστηρίξει μέχρι τέλους και την πάγια θέση του κόμματος για το νομικό πλαίσιο που θα πρέπει να διέπει την παροχή ιθαγένειας. Και αυτό θεωρούν στην ΝΔ ότι αποτελεί προνομιακό πεδίο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει την αθρόα παροχή ιθαγένειας σε όλους τους μετανάστες χωρίς ενδελεχή έλεγχο της προέλευσης αλλά και του σκοπού για τον οποίο βρίσκονται στην χώρα μας.

Τρίτο πεδίο που θα αναπτύξει ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι η πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ στην προστασία της χώρας από την είσοδο παράνομων μεταναστών τόσο από τα παράλια και τα νησιά όσο και από την γειτονική Τουρκία. Θα ακούσουμε τον πρωθυπουργό να υπερασπίζεται την κατασκευή του τείχους στον Έβρο και να επιτίθεται εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ενδιαφέρεται ελάχιστα για την φύλαξη των συνόρων. 

Μάλιστα κάθε φορά που η ΝΔ θα κατηγορείται γι αυτό το θέμα η απάντηση θα είναι ακριβώς αυτή – δεν αποτελεί δεξιά ρητορική η φύλαξη των συνόρων , θα υποστηρίζουν οι βουλευτές του κόμματος.

Την ίδια ώρα στις ίδιες ομιλίες ο Αντώνης Σαμαράς θα συγκεκριμενοποιήσει και το άνοιγμα στους κεντρώους ψηφοφόρους. Εδώ τα επιχειρήματα είναι αρκετά και θα τονίζονται σε κάθε ευκαιρία.

  • Πρώτο και καλύτερο η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η αποφυγή κάθε πιθανότητας για νέο Grexit που είναι ορατό αν η χώρα κυβερνηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Δεύτερο επιχείρημα η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, αν η ΝΔ κυβερνήσει εκ νέου , και η τοποθέτηση σε υπουργικές θέσεις στελεχών που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους αλλά εκφράζουν τόσο το κέντρο όσο και την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.
  • Τρίτο επιχείρημα τα οικονομικά επιτεύγματα και η δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η ελληνική οικονομία τα τελευταία τρία χρόνια. Οι ανοδικοί δείκτες στην ανάπτυξη, η μείωση της ανεργίας και κυρίως η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος αποτελούν μερικά από τα βέλη στην φαρέτρα του Αντώνη Σαμαρά για να προσελκύσει τους κεντρώους ψηφοφόρους.
  • Τέταρτο επιχείρημα είναι η απρόσκοπτη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων. Οι κεντρώοι ψηφοφόροι επιθυμούν ένα «νοικοκυρεμένο» κράτος και αυτό ο γνωρίζει πολύ καλά ο Αντώνης Σαμαράς. Ιδιαίτερα ο τομέας των ιδιωτικοποιήσεων θεωρείται επίσης προνομιακό απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που ευαγγελίζεται την ακύρωση όσων έχουν γίνει αλλά και την κρατικοποίησή τους.
  • Πέμπτο επιχείρημα η μείωση της φορολογίας και των φορολογικών συντελεστών τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα φυσικά πρόσωπα αλλά και η επέκταση του μέτρου των ρυθμίσεων στα δάνεια τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα φυσικά πρόσωπα, ιδιαίτερα σε όσους ανήκουν στις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Ο στόχος λοιπόν των επόμενων ημερών είναι προφανής –παράλληλο άνοιγμα προς τα δεξιά και προς το κέντρο... εκ του αποτελέσματος θα κριθεί και η στρατηγική .