Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

To σενάριο για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχει δεν έχει ενδιαφέρον μόνο σε επίπεδο αλλαγής κυβέρνησης σε μια χώρα της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. 

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Αλέξη Τσίπρα και για μία σειρά άλλων λόγων που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα. 

Ο πρώτος λόγος είναι ότι από διάφορες πλευρές εκπέμπεται η ανησυχία πως μία εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει ενισχυτικά και για άλλα κόμματα που, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, χαρακτηρίζονται λαϊκιστικά και ακραία αλλά και εχθρικά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Στην Ισπανία, οι Podemos προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και οι εκλογές δεν αργούν στη χώρα της Ιβηρικής. Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν, που εξέδωσε ανακοίνωση θετική για τον ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Στην Ιταλία, λαϊκιστικές δυνάμεις τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά αναμένουν το ολίσθημα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι

Στη Βρετανία, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ πηγαίνει αρκετά καλά στις δημοσκοπήσεις και με τις εκλογές να διεξάγονται τον προσεχή Μάιο η αβεβαιότητα αυξάνεται. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι πέραν του Grexit υπάρχει και το Brexit - το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. 

Ακόμη και στην παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκή Γερμανία, το κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) κερδίζει έδαφος στους συντηρητικούς ψηφοφόρους χρησιμοποιώντας λαϊκιστική γλώσσα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία έντονη συζήτηση για την διάλυση της ευρωζώνης. Και τούτο διότι μία «αριστερή ένεση» θα τροφοδοτούσε τους ευρωσκεπτικιστές σε κόμματα ακόμη και σε μεγαλύτερες χώρες που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με την πεποίθηση του Βερολίνου ότι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Ωστόσο, αργά αλλά σταθερά, οικοδομείται στους κόλπους της ΕΕ η άποψη ότι ίσως χρειαστεί μια τιμωρία ως παραδειγματισμό και των υπολοίπων. Η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος και ίσως επανέλθουν τα σενάρια Ιφιγένειας...