current views are: 2

11 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση08:57

Φλωρίδης: «Σύγκρουση υφαρπαγής ψήφων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»

Επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην ενεργοποίησή του εκ νέου στην πολιτική σκηνή. 

Δημοσίευση 08:57’
αρθρο-newpost

Επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην ενεργοποίησή του εκ νέου στην πολιτική σκηνή. 

Επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην ενεργοποίησή του εκ νέου στην πολιτική σκηνή. 

Ο κ. Φλωρίδης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, επισημαίνει πως «η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν στήσει σύγκρουση υφαρπαγής ψήφων με απολύτως ψευδή επιχειρηματολογία».

«Σήμερα, όμως, το 2015, ο λαός διαισθάνεται ότι η χώρα δεν κινδυνεύει από Grexit, επομένως η στρατηγική εκφοβισμού της ΝΔ είναι στον αέρα» εξηγεί χαρακτηριστικά και προσθέτει, στρέφοντα πυρά του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Πολύ περισσότερο είναι στον αέρα η στρατηγική λαϊκιστικής ανευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ που ούτε μπορεί να εκπληρώσει ανεδαφικές υποσχέσεις ούτε μπορεί να προξενήσει ρήξη κόντρα στο 75% του ελληνικού λαού που ζητεί παραμονή στην Ευρώπη».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, η «διέξοδος για τη χώρα θα περάσει μέσα από άλλον δρόμο: από τη στρατηγική της μεταρρυθμιστικής ευθύνης. Χρειάζεται να αλλάξουμε τη χώρα. Να στηρίξουμε την πραγματικά αδύνατη και δυσκολεμένη κοινωνία. Να διαπραγματευθούμε υπεύθυνα με τους εταίρους και δανειστές, που σημαίνει ότι εφόσον υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις – τις οποίες και μόνοι μας θα έπρεπε να κάνουμε – απαιτούμε διευκολύνσεις στο χρέος και προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων παραγωγικής ανάπτυξης». 

Όσον αφορά τον λόγο που ενεργοποιήθηκε εκ νέου στην κεντρική πολιτική  σκηνή, ο κ. Φλωρίδης επισημαίνει πως «οι εκλογές αυτές είναι οριακές και έχουν διπλή σημασία». 

«Θα κρίνουν πολλά και ιδιαίτερα αν η χώρα θα συνεχίσει μια πορεία ασφαλούς εξόδου από την κρίση ή θα μπει σε φάση αβεβαιότητας, με όλους τους κινδύνους μιας υποτροπής» εκτιμά και προσθέτει:

«Θα κρίνουν όμως πολλά και για την παράταξη, η οποία θα αγωνιστεί, σε συνθήκες γενικής πολιτικής πόλωσης αλλά και πολυδιάσπασης, να διατηρήσει και να διευρύνει τις δυνάμεις της. Αυτό θα της επιτρέψει μετεκλογικά να ξεκινήσει μια πορεία καθολικής ενοποίησης του χώρου. Όπως αντιλαμβάνεστε, μου ήταν δύσκολο σε τέτοιες στιγμές – κυρίως για τη χώρα αλλά βεβαίως και για την παράταξη – να μείνω πολιτικά αμέτοχος. Έτσι αποφάσισα συνειδητά να συμπαραταχθώ στη μεγάλη αυτή προσπάθεια από τη στιγμή που η ίδια η παράταξη μου εγγυήθηκε την ελεύθερη διατύπωση και υπεράσπιση των απόψεών μου». 

Αιχμές αφήνει και κατά του «Ποταμιού» λέγοντας πως προσπάθειες σαν και το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, «έχουν μεν ορισμένα αξιόλογα στελέχη, αυτά όμως είναι αδοκίμαστα και πολιτικά ετερόκλητα. Το “Ποτάμι”, όπως εξελίχθηκε, μοιάζει περισσότερο με “όχημα εκλογής” κάποιων που είναι ακραία αντιτιθέμενοι σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο. Η μονοπρόσωπη ηγεσία του στην πραγματικότητα δεν θέλει την πολιτική. Πιστεύει σε αφηρημένες τεχνικές και ετερόκλητες “πολιτικά” λύσεις που προφανώς ενέχουν το σπέρμα της διάσπασής του πολύ γρήγορα. Τα μεγάλα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα έχουν βαθύτατο πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο».

Όσον αφορά το λόγο που δέχθηκε την πρόταση να συστρατευθεί με το ΠΑΣΟΚ, παρότι διαφώνησε στο παρελθόν, σημειώνει πως «το βασικό μου κριτήριο ήταν η υπεύθυνη στάση του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια να σταθεί η χώρα όρθια. Σε συνθήκες εθνικής κρίσης όπως αυτή που περνάμε χρειάζεται αυξημένο αίσθημα εθνικής ευθύνης». 

«Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη είναι η πιο δοκιμασμένη, συνεπής και υπεύθυνη από τις προτεινόμενες κεντροαριστερές λύσεις των επερχόμενων εκλογών. Πέρα από ευθύνες και διαχρονικά λάθη, το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και επωμίστηκε το πολιτικό κόστος. Και πέτυχε ως σήμερα με αντίτιμο δυσανάλογο των ευθυνών του», τονίζει.

Ταυτόχρονα, σημειώνει πως «ο λαϊκισμός αποτελεί τροχοπέδη των μεταρρυθμίσεων».

«Ο λαϊκισμός, δεξιός – κεντρώος – αριστερός, οικοδομήθηκε με δανεικά, υποσχέσεις και πελατειακή κομματική βάση. Αυτό το μοντέλο κατέρρευσε με την κρίση. Και αυτό ήταν – και είναι ακόμη – η τροχοπέδη των μεταρρυθμίσεων. Αυτά όμως πλέον δεν μπορούν να σταθούν», σημειώνει και τονίζει: 

«Η ανάγκη για νέο παραγωγικό μοντέλο θα οδηγήσει και το πολιτικό εποικοδόμημα σε ριζικές μεταβολές. Τα κόμματα θα γίνουν δημοκρατικοί και παραγωγικοί θεσμοί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και οι πολίτες θα μπουν σε πορεία απελευθέρωσης από την πελατειακή εξάρτηση. Και, βεβαίως, θα κατανοηθεί η ανάγκη των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν αντιστάσεις και συγκρούσεις». 

Σχολιάζοντας το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου κάνει λόγο «για μια εν θερμώ αντίδραση χωρίς πειστική πολιτική βάση και κυρίως χωρίς προοπτική. Προκαλεί αχρείαστη φθορά – και η παράταξη δεν έχει σήμερα τέτοιες πολυτέλειες. Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει σε μια δύσκολη στιγμή να διαφυλάξει τις κατακτήσεις του και να δώσει ενωμένος την κρίσιμη μάχη των εκλογών. Μόνο έτσι θα βάλουμε τα θεμέλια για μια μετεκλογική συσπείρωση και ανανεωμένη πορεία».

 


σχετικα αρθρα