Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει ψήφο ανοχής σε κανέναν κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις εκλογές, διαμηνύει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, απορρίπτοντας σενάρια και φήμες που κυκλοφορούν σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα.

«Ψήφο ανοχής δεν πρέπει να δώσει ούτε ο λαός και φυσικά δεν θα δώσει ούτε το ΚΚΕ» λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες μεταγραφές πολιτικών από κόμμα σε κόμμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνει ότι στο ΚΚΕ «δεν υπάρχουν γυρολόγοι, ούτε μετανοούσες Μαγδαληνές».

«Όλοι αυτοί που συνωστίζονται πότε στο ΠΑΣΟΚ, πότε στον ΣΥΡΙΖΑ, πότε στη ΝΔ και πότε ως γυρολόγοι της πολιτικής κλωθογυρνάνε σε Ποτάμι, κόμμα Παπανδρέου ή όπου τους βγάλει η άκρη πρέπει να καταδικαστούν από τον λαό με την ψήφο τους, όπως και τα κόμματά τους. Το ΚΚΕ έχει στα ψηφοδέλτιά του αγωνιστές του λαϊκού κινήματος που πριν ψήφιζαν ή συμμετείχαν σε άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΝ, το ΠΑΣΟΚ ή ήταν ανένταχτοι, αλλά δεν είναι γυρολόγοι» τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα σημειώνει πως, «υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να υπάρχει κυβέρνηση» αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχουν τα κόμματα που συμφωνούν σε βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις, παρά τις όποιες διαφορές τους. Συμφωνούν, για παράδειγμα, στην εξασφάλιση της πορείας μέσα στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, συμφωνούν για την πορεία ανάπτυξης στον ίδιο καπιταλιστικό δρόμο. Συμφωνούν για την ανάγκη διαπραγμάτευσης του χρέους, έστω και με διαφορετικές συνταγές και εκδοχές» εκτιμά και προσθέτει:

«Όλοι τους όμως αναγνωρίζουν το χρέος σαν χρέος που οφείλει να πληρώσει ο λαός (…) Είναι απορίας άξιον γιατί προεκλογικά δεν το παραδέχονται. Κατά τη γνώμη μας, φυσικά και υπάρχει εξήγηση. Στοχεύουν στις ψήφους των πολιτών και κρύβουν από τον λαό τη στρατηγική – κύρια – σύμπλευσή τους».

Ταυτόχρονα σημειώνει πως η Ελλάδα μπορεί «να επιβιώσει οικονομικά  χωρίς καμία διαπραγμάτευση για το χρέος».

«Η Ελλάδα έχει μεγάλο, ικανό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, πλούσιες αναξιοποίητες ενεργειακές πηγές, ορυκτό πλούτο και γενικότερα παραγωγικές δυνατότητες. Δυνατότητες που παραμένουν “φυλακισμένες” στον σημερινό δρόμο ανάπτυξης του κέρδους και των δεσμεύσεων της ΕΕ, για παράδειγμα τις ποσοστώσεις στην εγχώρια παραγωγή στο κρέας, στο γάλα και στη ζάχαρη» επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Ταυτόχρονα η Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας μπορεί να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων στην ευρύτερη περιοχή για να συνάψει αμοιβαία επωφελείς διεθνείς συμφωνίες, για παράδειγμα στην εισαγωγή και στην εξόρυξη του πετρελαίου. Και μπορεί αν ο λαός ορθώσει το ανάστημά του και πάρει το τιμόνι της εξουσίας στα χέρια του».