Σφοδρότατη επίθεση εξαπολύει κατά του Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Real News.

«Ο κ. Τσίπρας είναι σήμερα ιδιαίτερα αποκαλυπτικός», τονίζει ο κ. Σταμάτης και προσθέτει:

«Όσο χρόνο, λέει, θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις του με τους δανειστές, θα καλύπτει τις υποχρεώσεις των δανείων με έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Τα οποία, προφανώς, θα κληθούν να απορροφήσουν είτε οι τράπεζες είτε οι πολίτες που έχουν καταθέσεις στις τράπεζες».

Όπως επισημαίνει ο κ. Σταμάτης, «αυτό σημαίνει πως αν οι τράπεζες δεν μπορούν να τα απορροφήσουν- λόγω των ορίων που έχει θέσει η ΕΚΤ- και οι καταθέτες αρνηθούν να τα αγοράσουν οικειοθελώς, τότε για να αποφύγει τη χρεοκοπία, δεν του μένει άλλος δρόμος από το να κάνει υποχρεωτική την “αγορά” αυτών των γραμματίων από τους καταθέτες».

«Επειδή οι δανειστές προφανώς δεν πρόκειται να χορέψουν στα “νταούλια που θα βαράει” ο ΣΥΡΙΖΑ, οι επιλογές του κ. Τσίπρα είναι είτε χρεοκοπία, είτε υποχρεωτικό “χέρι” στις καταθέσεις των πολιτών», συνεχίζει ο υπουργός Επικρατείας και καταλήγει:

«Αυτό τον εφιάλτη υπόσχεται ο κ. Τσίπρας στον Ελληνικό λαό».

«Εκείνοι που έχουν καταληστέψει τις καταθέσεις των πολιτών, τους μισθούς και τις συντάξεις τους, έχουν το θράσος να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για χρεοκοπία», απάντησε η Κουμουνδούρου στον κ. Σταμάτη και επεσήμανε: 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις, την ανόρθωση της οικονομίας και την ανακούφιση χιλιάδων νοικοκυριών από τα χρέη και τη φτώχεια. Τα ψέματα τελείωσαν κ. Σαμαρά. Ο λαός σας ξέρει πολύ καλά και δεν χρειάζεται να σας μάθει και άλλο».

Υπενθυμίζεται πως κατά τη συνέντευξή του στη Realnews και απαντώντας στο εάν θα πληρώσει ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο, ο κ. Τσίπρας απάντησε: 

«Οι λήξεις ομολόγων μέχρι τον Μάρτιο είναι κυρίως προς το ΔΝΤ, και δευτερευόντως προς ιδιώτες. Πρόκειται για μικρά ποσά και σκοπεύουμε να πληρώσουμε κανονικά. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η νέα διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη,  η Ελλάδα όπως κάθε κράτος διαθέτει διάφορα εργαλεία άντλησης βραχυπρόθεσμης ρευστότητας. Δε πρόκειται να πράξουμε κάτι πρωτότυπο αλλά θα χρησιμοποιήσουμε τα ίδια εργαλεία που κατ’ επανάληψη έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια».