«Είτε έχουμε αυτοδυναμία, είτε δεν το καταφέρουμε, θα επιδιώξουμε να σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυβέρνηση συμμαχική», τονίζει σε συνέντευξή του ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθήνας.

«Η συμμαχική κυβέρνηση θα στηρίζεται στο πρόγραμμα που θα έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Πάνω σε αυτό το πρόγραμμα, στο οποίο δεν χωράνε φυσικά ο Βενιζέλος με τα σημερινά δεδομένα, δεν ξέρω τα αυριανά, και το κόμμα του, ούτε ο Σαμαράς και το κόμμα του και φυσικά οι ακροδεξιοί. Με τους άλλους θα μπορούσαμε καταρχήν να δούμε τέτοια συμπόρευση, συμμαχία, αλλά και πάλι ανεξάρτητα της αυτοδύναμης ή όχι καταγραφής μας. Επαναλαμβάνω ότι επιδιώκουμε, αισιοδοξούμε, θα αγωνιστούμε για την αυτοδύναμη καταγραφή μας».

Ερωτηθείς για το φαινόμενο της πολυγλωσσίας στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Μπαλάφας τονίζει: «Δεν χρειάζονται σολαρίσματα την περίοδο αυτή, ούτε υποκειμενισμοί. Ο κόσμος ιδιαίτερα την περίοδο αυτή θέλει από μια δύναμη που πάει να γίνει κυβέρνηση σοβαρότητα, ενιαία στάση, ενιαίο προγραμματικό λόγο. Και κάτι ακόμη, ακόμη και όταν λέμε το σωστό, τη θέση του κόμματός μας, έχουμε τη μονταζιέρα, τους διαστρεβλωτές, τους ψεύτες -και το εννοώ- του Μαξίμου, τους συνειδητούς, που αλλοιώνουν εντελώς αυτό που λέμε. Το έχω υποστεί πρόσφατα εγώ, που βγήκαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ διαστρεβλώνοντας ό,τι είπα. Με αυτή την έννοια, χρειαζόμαστε το λόγο μας τον προγραμματικό, την ανατροπή, την ακύρωση των μνημονίων, τη διαπραγμάτευση, την εφαρμογή του προγράμματός μας. Είναι τόσο συμπαγής, συνεκτικός ο λόγος μας, τόσο σαφής, τόσο κοστολογημένος ο προγραμματικός μας λόγος που είναι πολύ διεισδυτικός και πολύ πειστικός», δηλώνει.

Αναφορικά με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ.Παπανδρέου ,ο κ. Μπαλάφας εκτιμά ότι «είναι μια προσπάθεια που έχει στόχο πέραν των άλλων να ξύσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Να του στερήσει ένα μικρό ποσοστό που μπορεί να είναι κρίσιμο στη μετεκλογική φάση. Έχω όλο το δικαίωμα να το ισχυριστώ. Από εκεί και πέρα θα δούμε ορισμένα πράγματα, δεν χωρά αμφιβολία, αλλά θα έλεγα ότι όλη αυτή η ιστορία τουλάχιστον στο πολύ ηγετικό επίπεδο αποπνέει το χθες. Και μάλιστα ένα χθες που έχει σοβαρές, καθοριστικές ευθύνες, για την κατάσταση τη δραματική που περνάει η πατρίδα μας σήμερα».