Στην έκτακτη συνάντηση κατά της τρομοκρατίας που διοργανώθηκε στο Παρίσι από τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών συμμετείχε ο Επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα της μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ υπογράμμισε ιδιαίτερα και την παρουσία του κ. Αβραμόπουλου και τον ευχαρίστησε «για τη σταθερή δέσμευσή του, από τη στιγμή που ανέλαβε τις ευθύνες του, να συνοδεύσει με όλα τα μέσα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Για τον αγώνα αυτό, ο Έλληνας Επίτροπος υπογραμμίζει ότι «αυτές τις τραγικές στιγμές η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί ενωμένη για την υπεράσπιση των αρχών της και των ελευθεριών της». 

«Ο διάλογος, το κριτικό πνεύμα και η ανεκτικότητα, είναι τα κύρια γνωρίσματα των κοινωνιών μας και τα ιδεώδη τα οποία ανέκαθεν υπερασπιστήκαμε» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η σημερινή συνάντηση των Παρισίων αποσκοπούσε «στο να δοθεί μια κοινή, ισχυρή και συγκροτημένη απάντηση, σε αυτήν την κοινή πρόκληση που μας απευθύνουν οι δράστες των ειδεχθών πράξεων». «Η πρόκληση αυτή μπορεί να λυθεί μόνο από κοινού, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πέραν αυτής με τους διεθνείς συμμάχους μας» τονίζει.

Ο Έλληνας Επίτροπος αναγνωρίζει ότι «δυστυχώς το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στην ΕΕ είναι πραγματικό και αυξανόμενο» και επισημαίνει ότι «η Κομισιόν στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό των κρατών μελών στο συντονισμό και στην υποστήριξη των προσπαθειών τους».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι προσπάθειες θα πρέπει να ενισχυθούν προς τις παρακάτω κατευθύνσεις :

  • Ενίσχυση της πρόληψης για την αποφυγή της ριζοσπαστικοποίησης των ατόμων.
  • Βελτίωση των μέσων κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
  • Καλύτερη ανίχνευση ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι απειλές.
  • Παράλληλη σύσταση ενός ευρωπαϊκού συστήματος για τη διαβίβαση των δεδομένων των επιβατών στα αεροπορικά και άλλα μέσα μετακίνησης.