Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς δίνει την ύστατη μάχη για να γυρίσει το κλίμα και σταδιακά να ανατρέπει την εις βάρος της ΝΔ διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ και δίνει  αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία στην κοινωνική και κομματική βάση, σε πολλές περιφέρειες έχουν βγει τα…«μαχαίρια». Ο πόλεμος είναι λυσσαλέος μεταξύ υποψηφίων ενώ σχεδόν πάντα το ποσοστό ανανέωσης είναι 30%.

Μεγάλη μάχη γίνεται στη Β΄ Αθηνών, τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, όπου παρατηρείται και ο πιο έντονος ανταγωνισμός των τελευταίων ετών, καθώς υπάρχουν στη λίστα πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί και βαριά ονόματα της Νέας Δημοκρατίας. Η ένταση είναι μεγάλη, ενώ πολλοί δεν έχουν δει με καλό μάτι τις συμμαχίες πρωτοκλασάτων στελεχών. 

Στην Α΄ Αθήνας το απόλυτο γυναικείο ντέρμπι είναι μεταξύ της Ολγας Κεφαλογιάννη και της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία θέλει την πρωτιά και για λόγους πρεστίζ, αλλά και για να νομιμοποιείται σε ένα κακό αποτέλεσμα για τη ΝΔ το βράδυ των εκλογών να μιλήσει με ένταση, καθώς εάν είναι δεύτερη, θεωρείται αποδυναμωμένη.

Γκρίνια υπάρχει και στην Α΄ Πειραιά για την ένταξη στο ψηφοδέλτιο του πρώην μοντέλου Νόνης Δούνια, ενώ στην περιφέρεια Αττικής δεν είδαν με καλό μάτι την τοποθέτηση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του τοπικού βουλευτή, Βασίλη Οικονόμου (διαδρομή από το ΠΑΣΟΚ σε ΔΗΜΑΡ).

Στην περιφέρεια έχουμε μικρές αλλά ενδιαφέρουσες συγκρούσεις και ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

  • Στις Σέρρες γίνεται μεγάλη μάχη, καθώς ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα ανακατεύει την τοπική τράπουλα και γίνεται μεγάλος παρασκηνιακός πόλεμος μεταξύ της Μαρίας Αραμπατζή και του αναπληρωτή υπουργού Θεόφιλου Λεονταρίδη.
  • Στη Λάρισα υπάρχει ενδιαφέρον , αφού η ένταξη στα ψηφοδέλτια του πρώην δημάρχου Κώστα Τζανακούλη αλλάζει τους συσχετισμούς και είναι αγχωμένοι, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Χρήστος Κέλλας.
  • Στη Θεσπρωτία ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας έχει να αντιμετωπίσει την ένταξη στο ψηφοδέλτιο του πρώην νομάρχη Βασίλη Γιόγιακα.
  • Στην Άρτα κυριαρχεί η αναμέτρηση  των Γιώργου Στύλιου και Κώστα Παπασιώζου, ενώ τα δεδομένα άλλαξε και η έλευση από την Αχαϊα του Γιώργου Νταβρή που είχε εκλεγεί το 2012 με τους ΑΝΕΛ.
  • Στην Κέρκυρα, ο Στέφανος Γκίκας, στενός φίλος του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, δεν είδε με καλό μάτι την κίνηση να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο η Αντζελα Γκερέκου.
  • Στην Αρκαδία γίνεται χαμός, αφού οι υποψήφιοι της ΝΔ, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρώην γ.γ. Ενημέρωσης Γιάννης Παναγιωτόπουλος και ο σαμαρικός γιατρός Κώστας Βλάσσης είδαν την Εύη Τατούλη, κόρη του περιφερειάρχη να μπαίνει στα ψηφοδέλτια.
  • Στην Κοζάνη, ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος είδε την επαναφορά στη λίστα της ΝΔ, του Γιώργου Κασαπίδη.
  • Στη Λαμία εκτός απόν αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που είναι  πιο άνετος, οι άλλοι τρεις βουλευτές έχουν να αντιμετωπίσουν την ένταξη στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Κοτρωνιά, πρώην δημάρχου Λαμίας.
  • Στα Δωδεκάνησα αλλάζουν τα δεδομένα , όπου η Μίκα Ιατρίδη επανήλθε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.