Κοντά στους ακρίτες και σε εκείνους που φυλούν τις Θερμοπύλες  βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας υπογραμμίζοντας την ελληνική κυριαρχία και απαντώντας έμπρακτα ότι τίποτα δεν αλλάζει επειδή η Άγκυρα προκαλεί ή αμφισβητεί.

Συγκεκριμένα η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας επισκέφτηκε τα «φυλάκια- επιτήρησης»  της 79ης Ανωτέρας Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ) στη Σάμο και στο Αγαθονήσι.  Σε ένα από αυτά που βρίσκεται στη Ψιλή Άμμο  (στη Σάμο)  ενημερώθηκε εκτενώς για την αποστολή και το έργο του Στρατού.

Ο  Νίκος Δένδιας  σε συνομιλίες που είχε με τους φαντάρους  διαπίστωσε ότι  αν και  οι περισσότεροι  φαντάροι που υπηρετούσαν εκεί ήταν από την Αθήνα δεν τους ενοχλούσε που ήταν μακριά από την πρωτεύουσα . Αντίθετα  ένιωθαν υπερήφανοι που υπερασπίζονται την  πατρίδα.

Στη Σάμο, ο κ. Δένδιας ανταποκρίθηκε στο αίτημα των τοπικών φορέων να συνδράμει ο Στρατός ώστε να καλυφθεί η έλλειψη δεύτερου ασθενοφόρου στο νησί δηλώνοντας τα ακόλουθα:

«Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας θεωρώ απαραίτητη τη συνεργασία Στρατού και Κράτους. Για το λόγο αυτό θα συνδράμει ο Στρατός αφού και η Ταξιαρχία διαθέτει δύο ασθενοφόρα και επτά γιατρούς».

Στη συνέχεια ο υπουργός  επισκέφθηκε το φυλάκιο στο Αγαθονήσι όπου μιλώντας εκεί υπογράμμισε ότι: «Δεν χρειάζεται να σας πω πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνετε. Υπερασπίζεστε όρια, όχι γεωγραφικού χώρου αλλά εθνικού χώρου.

Αυτό είναι τεράστια τιμή για εσάς αλλά και ύψιστη υπηρεσία προς την Πατρίδα και την ελληνική κοινωνία, μάλιστα σε περιόδους που πιθανόν κάποιος μπορεί να θεωρήσει  ότι η χώρα βρίσκεται σε αδυναμία. Σας ευχαριστώ εκ μέρους της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού για αυτό που κάνετε και είμαι σίγουρος  ότι κάνετε τη δουλειά σας κατά τον πιο άψογο τρόπο».

Στο Αγαθονήσι, ο κ. Νίκος Δένδιας  είχε σύντομη συνάντηση με τον δήμαρχο του νησιού Ευάγγελο Κοττορό από τον οποίο ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους του ακριτικού νησιού.

Για τις πολιτικές εξελίξεις

Στρατηγικό λάθος που λήφθηκε κάτω από την πίεση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας  τον διπλασιασμό του Φ.Π.Α στα ξενοδοχεία . Μάλιστα  τάχθηκε κατά της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Σάμο. 

Αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών είπε ότι από την μία πλευρά, ο ψηφοφόρος επιλέγει τη συνέχιση της ανάκαμψης της χώρας και από την άλλη, μια αλόγιστη πολιτική παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Όσον αφορά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι είναι μετριοπαθές και εφικτό στην υλοποίησή του σε σχέση με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σεισάχθεια είναι ένα μεγάλο παραμύθι. Έτσι, δεν θα πληρώσουν όχι μόνο οι έχοντες αλλά και οι μη έχοντες. Ο πρωθυπουργός δεν υποσχέθηκε διορισμούς στο δημόσιο, όπως ο κ. Τσίπρας, αλλά δεσμεύτηκε να υπάρξουν οι προοπτικές ώστε να δημιουργηθούν στον ιδιωτικό τομέα νέες θέσεις εργασίας. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα για να μπορέσει το 2021 να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν την κρίση. Ήδη η ανάκαμψη θα αρχίσει να φαίνεται περισσότερο από το φθινόπωρο του 2015» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός και πρόσθεσε :

«Η Ελλάδα είναι σαν τον ασθενή που έχει βγει από την εντατική και βρίσκεται στον θάλαμο ανάνηψης. Μπορεί να σωθεί και πρέπει να φροντίσουμε να γίνει καλά ψηφίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά που αποδείχθηκε καλός γιατρός», είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της μετανάστευσης ανέφερε ότι είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Για την έλλειψη δεύτερου ασθενοφόρου στο νησί ο κ. Δένδιας είπε, ότι ως υπουργός Εθνικής άμυνας θεωρεί απαραίτητη την συνεργασία στρατού και κράτους και για το λόγο αυτό θα υπάρχει η συνδρομή του στρατού αφού και η ταξιαρχία διαθέτει δύο ασθενοφόρα και επτά γιατρούς.

Τέλος ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η προσφυγή σε δεύτερες εκλογές είναι κακό για την χώρα και για αυτό είναι διατεθειμένοι να κάνουν συνεργασίες.

Γ.Σ.