Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Τα δημοσκοπικά ευρήματα μελετούν στην Κουμουνδούρου που υποστηρίζουν ότι εκτός της παγιωμένης δημοσκοπικής διαφοράς που δεν φαίνεται ότι μπορεί ανατραπεί. 

Πλέον ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στα επί μέρους στοιχεία. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώνει να προσελκύσει το μεγαλύτερο τμήμα της αντιμνημονιακής ψήφου, είναι εκ των χαρακτηριστικότερων ευρημάτων τα οποία τονώνουν την αισιοδοξία των στελεχών του κόμματος. 

Το δεύτερο στοιχείο είναι εκείνο της πολυδιάσπασης του χώρου της Κεντροαριστεράς, με αποτέλεσμα ένα ευρύ τμήμα αυτών των ψηφοφόρων να έχει στραφεί οριστικά και αμετάκλητα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη της Κουμουνδούρου διαπιστώνουν ότι η μαζική αντικυβερνητική ψήφος που εκδηλώνεται στο εκλογικό σώμα ουσιαστικά πριμοδοτεί τις υψηλές εισροές που καταγράφει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταγράφοντας «υψηλό κέρδος" από τις αντίστοιχες εκροές».

Στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι το σημείο καμπής ήταν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αφού αυτό «λειτούργησε πολλαπλασιαστικά υπέρ του πρώτου κόμματος στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο». Ταυτόχρονα η επιτυχημένη «θερινή εκστρατεία» (αιγιαλοί, μικρή ΔΕΗ, δάση) τόνωσαν τον κινηματικό χαρακτήρα και η παράλληλη εντός της Βουλής υψηλών τόνων αντιπολίτευση, οδήγησε στην αποτυχία της εξεύρεσης των 180 βουλευτών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Έμπειρα περί των εκλογών στελέχη επισημαίνουν ότι τέσσερα κρίσιμα ζητήματα θα κρίνουν τις εκλογές: 

  1. Η κακή οικονομική κατάσταση της πλειονότητας της κοινωνίας, 
  2. ο σαφής αντιμνημονιακός προσανατολισμός του εκλογικού σώματος, 
  3. το ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται πλέον με θετικό τρόπο τη διαπραγμάτευση του χρέους και 
  4. η αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής προπαγάνδας. 

Στο σημείο αυτό μάλιστα τονίζουν «οι εκλογές του 2012 κερδήθηκαν από τη Ν.Δ. εξαιτίας του φόβου και της τρομολαγνείας , σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά η κοινωνία δεν τρομοκρατείται».

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταφέρει λοιπόν την εκλογική αντιπαράθεση στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας. Εκεί που όπως λένε συνεργάτες του «κρίνεται η κυβέρνηση», και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδεικνύει τα θετικά του κυβερνητικού προγράμματός του. 

«Προχωρούμε μπροστά, απαντάμε στα πραγματικά ερωτήματα», διατείνονται στελέχη της Κουμουνδούρου, από τα οποία δεν διαφεύγει η «στροφή» του Αντώνη Σαμαρά στο να εστιάσει σε ζητήματα ασφάλειας. 

«Αν ο κ. Σαμαράς επενδύσει στην ακροδεξιά ρητορεία του τότε θα στρέψει εναντίον του και την υγιή βάση της Νέας Δημοκρατίας», λένε στην Κουμουνδούρου και προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν στο πεδίο της υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών τον «ακροδεξιό Α. Σαμαρά».