Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να κλείσει και τυπικά το θέμα του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αφού αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να ανακοινώσει τα πρόσωπα που θα το απαρτίζουν. Μέχρι στιγμής πάντως στις εκλόγιμες θέσεις μόνο δυο ονόματα έχουν γίνει γνωστά αυτό του Πανεπιστημιακού Κωνσταντίνου Τσουκαλά και του Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στην τρίτη θέση. 

Εν τω μεταξύ τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα στελέχη της Κουμουνδούρου λένε ότι τελικά κατάφεραν να ανακόψουν και να ελέγξουν την προπαγάνδα που είχε σαν στόχο την κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού και η οποία γινόταν μέσω δημοσιευμάτων και διαρροών τόσο από εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό και αφορούσε την πορεία της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ. 

Από την Καλαμάτα μάλιστα χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα λέγοντας:     

 «Σε τρία πράγματα επένδυσε το πρωθυπουργικό περιβάλλον το τελευταίο διάστημα. Στην φυγή καταθέσεων. Στο Grexit. Στο επονείδιστο και δυσβάστακτο χρέος. Και τα τρία δεν στρέφονταν μόνο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Στρέφονταν ενάντια στην οικονομία και στη χώρα. Και τα τρία είχαν σκοπό να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Και υπονόμευαν την αξιοπιστία της χώρας. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε μια ανακοίνωση στον κύριο Σαμαρά. Μπορεί να τα κλάψει ήδη τα τρία αυτά τερατώδη κατασκευάσματα. Γιατί και τα τρία μας άφησαν χρόνους. 

Και τα τρία τα τέλειωσαν εκείνοι ακριβώς από τους οποίους ο πρωθυπουργός περίμενε να του δώσουν το φιλί της ζωής. Οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο ξένος τύπος. Και όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει περίπτωση Grexit, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν. Επικίνδυνη ανοησία το Grexit,  δηλώνει ο Σούλτς. Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ,  διακηρύσσει ο Μοσκοβισί. 

Καμιά διάσπαση της Ευρωζώνης, δεν υπάρχει σχέδιο Β, ξεκαθαρίζει ο Ντράγκι. Το Βερολίνο ανοιχτό στο διάλογο με την Αριστερά, υποχρεώνεται να παραδεχτεί ο γερμανικός τύπος. Έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, φωνάζουν όλοι οι επιφανείς διανοούμενοι της Ευρώπης. Ακόμα και ο κ. Χαρδούβελης και ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισαν ότι η ρευστότητα στις τράπεζες δεν σχετίζεται με τις εκλογές και ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες.  

Και μόνο ο κύριος Σαμαράς της μαύρης προπαγάνδας, μαζί με τους πιο μαύρους Ευρωπαίους αυτουργούς της λιτότητας, επιμένει στο παραμύθι με τους δράκους.» 

Εμφανώς πιο ανακουφισμένα λοιπόν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχονται στον αρχικό τους στόχο που είναι η αυτοδυναμία. Όπως λένε μάλιστα  «με βάση τις  δημοσκοπήσεις καταγράφεται με σαφήνεια ότι ο ελληνικός λαός υποστηρίζει την ουσία του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για σταμάτημα της λιτότητας και διαπραγμάτευση με τους εταίρους για μείωση του χρέους. 

«Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO καταγράφεται ότι το 53,7% του ελληνικού λαού θέλει από την επόμενη κυβέρνηση να κάνει εκ νέου διαπραγμάτευση και νέα συμφωνία και μόλις το 12,6% επιθυμεί συνέχιση της σημερινής πολιτικής επισημαίνουν». 

Ακόμα  τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι  «το 52,6% πιστεύει στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση έρθει σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, οι εταίροι μας θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν. Επισημαίνουν ότι στην δημοσκόπηση της Public Issue στην «Αυγή» το 73% θέλουν να γίνει διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να πληρωθεί μικρότερο μέρος του χρέους και το 67% απαντά ότι είναι κατά του μνημονίου. «Αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν πως η επιλογή του κ. Σαμαρά να δηλητηριάσει την πολιτική ζωή με τον φόβο δεν θα γίνει ποτέ ηγεμονική. Αντιθέτως, δείχνουν ότι ο πυρήνας του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλειοψηφικός» λένε χαρακτηριστικά. 

Διαβάζοντας λοιπόν όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα καταλήγουν στο συμπέρασμα  ότι « ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τροχιά ενίσχυσης των ποσοστών του με δυναμική τέτοια που να καθιστά απολύτως εφικτή την αυτοδυναμία.» Λένε μάλιστα ότι  για παράδειγμα, ότι σε 146 εκτιμάται ο αριθμός των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ από την PALMOS ANALSIS για το TVXS και σε 151 από τη Public Issue για την «Αυγή». Εκτιμήσεις από τις οποίες δεν απέχουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις όταν στα ποσοστά των κομμάτων γίνει αναγωγή (αναποφάσιστων, άκυρων κτλ). «Είναι, δηλαδή, εμφανές ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες κατανοούν την ανάγκη να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδυναμία προσθέτουν με έμφαση.»