current views are: 1

12 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση09:32

O διεθνής Τύπος και το… Grexit ξανά στο επίκεντρο

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή μετά τις εκλογές. 

Δημοσίευση 09:32’
αρθρο-newpost

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή μετά τις εκλογές. 

Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή μετά τις εκλογές. Ο ξένος Τύπος εστιάζει κυρίως στην σκληρή στάση που αναφέρεται ότι θα κρατήσουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέναντι στη χώρα μας, ενώ σχολιάζουν το περιβόητο… Grexit.

FT: Οι Ευρωπαίοι δεν θα υποχωρήσουν

Γερμανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν στείλει σήμα με τη σκληρή γραμμή τους στον ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις, σχολιάζουν.

Το τωρινό διακύβευμα των εκλογών δεν είναι, όπως το 2012, ένα ενδεχόμενο Grexit, αλλά το πώς θα διαχειριστεί ο επόμενος Έλληνας πρωθυπουργός τις διαπραγματεύσεις και τον συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, τονίζει ο αρθρογράφος Tony Barber στους Financial Times.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, οι Έλληνες πολιτικοί αλλά και οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, ενώ οι Γερμανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν στείλει σήμα με τη σκληρή γραμμή τους στον ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις.

Reuters: Αγωνία για το πολύτιμο χρονικό διάστημα που μπορεί να χαθεί κατά τη διαπραγμάτευση

Σε αγώνα δρόμου για να προλάβει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες θα βρίσκεται η Ελλάδα μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, εκτιμά ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon, σημειώνοντας ότι ένα ενδεχόμενο bank run αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της Ελλάδας.

Η εκτίμηση του αρθρογράφου είναι ότι η χώρα μας πιθανότατα δεν θα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ, αλλά το σενάριο αυτό θα μπορούσε να συμβεί, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση εκλογικής νίκης, χάσει πολύ χρόνο και δεν προλάβει να συμβιβαστεί με τους δανειστές, δεν πραγματοποιήσει δηλαδή την στροφή 180 μοιρών που αναμένουν πολλοί αναλυτές, με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν οι καταθέτες και να υπάρξει μεγάλη εκροή καταθέσεων. Όπως λέει ο Dixon, η Ελλάδα ίσως αξίζει μια ελάφρυνση του χρέους εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, αν και θα είναι πολιτικά σχεδόν ακατόρθωτο για τους δανειστές της να δεχτούν ένα κούρεμα του χρέους.

Ο πιο πιθανός συμβιβασμός είναι να παραμείνει το επιτόκιο σε πολύ χαμηλά επίπεδα και να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής του χρέους. Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί μια τέτοια προσέγγιση; Πιθανότατα ναι, αλλά σε βάθος χρόνου και μάλιστα θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην φανεί σαν «κωλοτούμπα». Όμως, ο χρόνος που μπορεί να χαθεί στο μεταξύ είναι πολύτιμος, λέει.

WSJ: Οι τράπεζες ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα

Οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης ελέγχουν τα εσωτερικά συστήματά τους και ανασύρουν τα προ διετίας σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη μετά από τις κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο αναρτήθηκε χθες και είναι σήμερα πρώτο στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

Μεταξύ των εταιρειών που κάνουν τέτοιου είδους ασκήσεις είναι η Citigroup, η Goldman Sachs και η χρηματιστηριακή εταιρεία ICAP, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Τα σχέδια των εταιρειών περιλαμβάνουν αναλυτικούς ελέγχους των αντισυμβαλλομένων τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεασθούν σημαντικά από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας, εξετάζοντας την έκθεσή τους όσον αφορά τις πιστώσεις και δοκιμάζοντας πώς θα μπορούσαν να παράσχουν διασυνοριακή χρηματοδότηση για τοπικές δραστηριότητες. Μερικές εταιρείες ετοιμάζονται, επίσης, για τις επιπτώσεις στα συστήματα πληρωμών και κάνουν δοκιμαστικές ασκήσεις στις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης των νομισμάτων για να δουν πώς θα αντιμετώπιζαν την περίπτωση προσθήκης ενός νέου ελληνικού νομίσματος ή ενδεχόμενους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

Οι περισσότεροι αναλυτές δηλώνουν ότι η πιθανότητα μίας εξόδου της Ελλάδας είναι πολύ μικρή. Οικονομολόγοι της Commerzbank υπολόγισαν την πιθανότητα αυτή σε κάτω από το 25%. «Να ελπίζεις για το καλύτερο, να προγραμματίζεις για το χειρότερο» δήλωσε ο Φρέντερικ Πόντσο, διαχειριστικός εταίρος της συμβουλευτικής εταιρείας Grey Spark. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες συχνά δοκιμάζουν τα συστήματά τους για διάφορα γεγονότα, όπως μία ταχεία μεταβολή των πετρελαικών τιμών ή το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Για κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες, αυτό σημαίνει ότι ανασύρουν τα σχέδια που είχαν εκπονηθεί προς διετίας, όταν η διάσπαση της Ευρωζώνης ήταν ένα φλέγον θέμα. Το 2011 και το 2012, οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές εταιρείες και οι επιχειρήσεις με σημαντικής έκθεση σε ελληνικά στοιχεία ενεργητικού είχαν διαμορφώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη διάσπαση. Στα τέλη του 2011, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP Ντέιβιντ Ράτερ δήλωσε ότι η εταιρεία του είχε δοκιμάσει την πλατφόρμα της διαπραγμάτευσης νομισμάτων για το σύνολο των 17 νομισμάτων της Ευρωζώνης που θα επανεμφανίζονταν στην περίπτωση πλήρους διάσπασης της Ευρωζώνης. Η χρηματιστηριακή εταιρεία διεξήγαγε παρόμοιες ασκήσεις νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα, δήλωσαν δύο πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.

 

σχετικα αρθρα