Οι εκλογές στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσουν την οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου, εκτίμησε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο δίκτυο CNBC, είπε πως «εφαρμόζουμε τη δική μας προσπάθεια μεταρρύθμισης και εξυγίανσης, βλέπουμε αποτελέσματα, έχουμε μια σταθερή οικονομία σήμερα και είμαστε αποφασισμένοι να αναπτυχθούμε».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ανακάμπτει μετά την κατάρρευση που σημειώθηκε το 2013 και υποστήριξε ότι η Κύπρος βρίσκεται εκτός ζώνης κινδύνου.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση» είπε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε σίγουρα εκτός της ζώνης κινδύνου τώρα και η ύφεση φαίνεται να έχει ολοκληρώσει την πορεία της».

Σημείωσε επίσης ότι «η Κύπρος οδηγήθηκε σε μια πρωτοφανή κρίση, τα δημόσια οικονομικά και το τραπεζικό σύστημα ήταν σε μια σοβαρή κρίση και η πραγματική οικονομία σε βαθιά ύφεση. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν χρόνια διόρθωσης, μεταρρύθμισης, εξυγίανσης και ήδη έχουμε πολύ αισθητά και πολύ θετικά αποτελέσματα».

«Δεν ενδιαφερόμαστε μόνο να ξεφύγουμε από την κρίση, αλλά να δημιουργήσουμε τα θεμέλια για ένα πολύ πιο βιώσιμο, μακροπρόθεσμο οικονομικό μοντέλο» είπε ο Κύπριος υπουργός.

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι ήταν αποτέλεσμα της «μη βιώσιμης πιστωτικής επέκτασης» του παρελθόντος, αλλά επέμεινε ότι το πρόβλημα έφτασε στην κορύφωσή του και ότι θα μειωθεί ο αριθμός των συνεχιζόμενων αναδιαρθρώσεων δανείων.