Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

«Από το Μάιο του 2012 ως τον Ιούνιο είχαμε μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και την ανατρέψαμε. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα».

Η φράση αυτή, στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, αποτυπώνει την αποφασιστικότητα που κυριαρχεί στο περιβάλλον του Μαξίμου για την έκβαση της εκλογικής μάχης. Ο Πρωθυπουργός, που με την εξαίρεση της χθεσινής του παρουσίας στη μεγάλη πορεία στο Παρίσι, λειτουργεί σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς πραγματοποιώντας καθημερινές επισκέψεις ανά την Ελλάδα και ομιλίες, εμφανίζεται αισιόδοξος για τη νίκη. Άλλωστε, έχει συνηθίσει να τον αντιμετωπίζουν ως... αουτσάιντερ. 

Στο Μαξίμου διαβάζουν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν περιορισμό της ψαλίδας, αλλά όχι μόνον αυτό. Η εξέταση των «ποιοτικών» χαρακτηριστικών είναι συνεχής και πάνω σε αυτά τα δεδομένα διαμορφώνεται, μέρα την ημέρα, και η πολιτική και επικοινωνιακή στρατηγική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, εξετάζεται και η καμπάνια της Κουμουνδούρου (σ.σ. κορυφαίος γαλάζιους υπουργός εξέφραζε την έκπληξη αλλά και την απορία του για τη μέχρι πρότινος υποτονική παρουσία του Αλ. Τσίπρα). 

Στις 14 ημέρες που απομένουν μέχρι την εκλογή, θα κριθούν όλα και ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει μέχρι τέλους τη μάχη. Το κυβερνητικό επιτελείο θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί μία σειρά από δεδομένα:

  • την πρωθυπουργικότητα Σαμαρά, δηλαδή τη σαφή υπεροχή του Πρωθυπουργού έναντι του κ. Αλ. Τσίπρα σε όλα τα κρίσιμα θέματα
  • το «φόβο» έναντι των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ, που θα παραμείνει ως ισχυρό στοιχείο στο δημόσιο λόγο της Ν.Δ. και όχι μόνον για την οικονομία αλλά για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων επί των οποίων η Κουμουνδούρου διατυπώνει ακραίες απόψεις 
  • την προοπτική για την επόμενη ημέρα. Εκλογές δεν κερδίζονται μόνον με το φόβο (ή τουλάχιστον, δεν ξανακερδίζονται με το φόβο) αναγνωρίζουν οι επιτελείς του Μαξίμου. Προς τούτο, ο λόγος του Πρωθυπουργού θα εμπεριέχει, όπως έγινε και το Σάββατο κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου για την προσεχή πενταετία, ολοένα και περισσότερα στοιχεία για την «επόμενη ημέρα», την χωρίς περιπέτειες έξοδο από το μνημόνιο, την προοπτική αποκατάστασης του εθνικού εισοδήματος στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2020. 
  • την ανάδειξη της προοπτικής λελογισμένων παροχών – βελτιώσεων στην καθημερινότητα των ελλήνων έναντι του «τα πάντα στους πάντες» του ΣΥΡΙΖΑ. Εν προκειμένω, η Ν.Δ. ελπίζει ότι το ρητό «κάλλιο πέντε και στο χέρι...» θα δικαιωθεί. 

Με αυτά ως δεδομένα, Μαξίμου και Συγγρού εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να μπουν στην τελική ευθεία για την κάλπη με όρους «ντέρμπι». Δεν είναι λίγοι όσοι επικαλούνται ως παράδειγμα το 2000 και τη νίκη, στο νήμα, του Κ. Σημίτη έναντι του ανερχόμενου τότε Κ. Καραμανλή. Στον αντίποδα, ωστόσο, εάν κατά την τελευταία εβδομάδα η ψαλίδα παραμένει σε σημαντικά επίπεδα τότε ελλοχεύει ο αντίθετος κίνδυνος, αυτός της γαλάζιας αποσυσπείρωσης, τουλάχιστον από ψηφοφόρους που την επέλεγαν ως κυβερνητική επιλογή. Ωστόσο, αυτό είναι ένα σενάριο που ξορκίζει το Μαξίμου.