«Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της εκτός ΕΕ με νέα κοινωνική οργάνωση και λαϊκή εξουσία που κοινωνικοποιεί τον παραγόμενο πλούτο και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιτρέποντας έτσι τον πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό και την κατανομή πόρων και εργατικού δυναμικού», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη στο Star.

Όπως εξηγήσε, η λαϊκή εξουσία θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, επισημαίνοντας ότι η όποια διαπραγμάτευση γι’ αυτό ισοδυναμεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα. 

Σχετικά με την έξοδο από την ΕΕ, είπε ότι είναι διαφορετικό πράγμα για μια χώρα να βγει με δική της απόφαση (και με τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις) και άλλο να σε «βγάλουν εκείνοι» και υπενθύμισε ότι υπάρχουν σκέψεις εντός της ΕΕ -ασχέτως του αν είναι κυρίαρχες αυτήν τη στιγμή- που κάνουν λόγο για «ΕΕ δύο ταχυτήτων» με χώρες που θα βρεθούν εκτός Ευρωζώνης, αλλά παραμένουσες στην ΕΕ.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι η χώρα δεν θα είναι μόνη της, αλλά θα μπορεί να συνάψει ισότιμες σχέσεις με πάρα πολλές χώρες, ενώ στην παρατήρηση ότι «και στο πρόσφατο παρελθόν χώρες όπως η Ρωσία ή η Κίνα δεν στήριξαν την Ελλάδα», είπε ότι «όντας στην ΕΕ δεν υπάρχει περίπτωση να σου δώσουν ζεστό χρήμα».

Διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ δεν μιλά για κάτι τέτοιο, αλλά για ισότιμες σχέσεις που θα αναπτύξει η χώρα έχοντας νέα κοινωνική οργάνωση.

Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι αυτήν τη στιγμή -με δεδομένη την κατάσταση στο εργατικό κίνημα και στον λαό- δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για λαϊκή εξουσία.