Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης ανέφερε πως αν  η διαπραγμάτευση δεν προχωρήσει θα γίνει δημοψήφισμα

Μιλώντας στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου  είπε πως «η Ελλάδα δεν ζητά κάτι παράλογο» ενώ στο ερώτημα «τι θα κάνετε στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν πάει καλά», ο κ. Ξυδάκης απάντησε: «Θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού».

Αποσαφηνίζοντας τη φράση του είπε πως «υπάρχουν πολλοί τρόποι να τεθεί. Το δημοψήφισμα είναι ένας από αυτούς, είναι μία κορυφαία δημοκρατική διαδικασία που την εφαρμόζουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα πολύ μικρότερης σημασίας από αυτό. Στην Ελλάδα έγινε ένα δημοψήφισμα και σφράγισε την δημοκρατία στη χώρα, το 1974 για την αλλαγή του πολιτεύματος». 

«Αυτή η διεθνής σύμβαση η οποία υπεγράφη το 2010 έγινε ακόμη και με μειωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία γι’ αυτό χρειάστηκε μετά η κυβέρνηση Παπαδήμου για να υπερψηφίσει την επισφράγιση της νέας δανειακής σύμβασης. Αυτό το οποίο ζητά η Ελλάδα δεν είναι παράλογο, είναι αυτό που αναγνωρίζουν όλα τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα και οι διεθνείς οργανισμοί. Οι ενδιάμεσες εκθέσεις του ΔΝΤ, που είναι ένας από τους πιστωτές και κατασκευαστές του προγράμματος, έχει αναγνωρίσει τα λάθη στον σχεδιασμό του προγράμματος. Η εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να είχε και σφάλματα από τις ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά η ίδια η σχεδίασή του είναι προβληματική», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα ποιο θα είναι το ερώτημα σε αυτό το δημοψήφισμα ο κ. Ξυδάκης σημείωσε: «Αυτό θα διατυπωθεί όταν δεν θα υπάρχουν άλλοι όροι διαπραγμάτευσης», ενώ υπογράμμισε πως «το ερώτημα θα είναι αν ο ελληνικός λαός επιθυμεί να μείνει στη μέγκενη να πληρώνει τόκους περισσότερους από το εισόδημά του και να εξαθλιωθεί πλήρως ή αν θα θέλει μία διαφορετική λύση».

Στην επισήμανση αν εννοεί ότι η διαφορετική λύση θα είναι εκτός Ευρωζώνης ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β Αθήνας είπε: «Δεν ξέρω. Δεν ξέρω καν αν θα είναι εκτός Ευρωζώνης. Μπορεί η Ευρώπη να έχει μία άλλη πρόταση η οποία θα συζητηθεί και αυτή». Στην ερώτηση αν αυτό μπορεί να σημαίνει και ευρώ δύο ταχυτήτων ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε: «Αν η Ευρώπη επιθυμεί τέτοια πράγματα όλα συζητούνται, αλλά αυτές οι απαντήσεις δεν έχουν δοθεί γιατί δεν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο ερώτημα από την ελληνική πλευρά.