Αυτό είναι το πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά», τιτλοφορεί σε άρθρο της η ιταλική εφημερίδα La Reppublica. Η εφημερίδα κάνει ιδαίτερη μνεία στο σχέδιο του έλληνα πρωθυπουργού για έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε τον οδικό του χάρτη για να ολοκληρώσει την έξοδο της χώρας από την κρίση: λιγότερους φόρους για τα ακίνητα, μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων και τέλος στις περικοπές μισθών και συντάξεων. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν 770.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2021», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Έτορε Λιβίνι, «οι καινοτομίες που παρουσίασε ο Σαμαράς είναι δύο: Η μείωση του ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου δημοφιλής, και η μείωση, επίσης, των φόρων για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 15%, για να ευνοηθούν οι επενδύσεις από το εξωτερικό και να δοθεί νέα ώθηση στην απασχόληση».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι "δεν θα δεχθεί άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις" (αν και η τρόικα απαιτεί επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ λιτότητας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου)» σημειώνει η La Reppublica.

Όπως προσθέτει: «Είναι πεπεισμένος ότι «έχοντας μπροστά τους μια αξιόπιστη χώρα και αξιόπιστους συνομιλητές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συναινέσουν σε επιμηκύνσεις και διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά τα επιτόκια και τον χρόνο αποπληρωμής του χρέους». Είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος -όπως κάνουν οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ- αναφέρεται στη δυνατότητα μιας χαλαρής, soft αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους».

Σε περίπτωση νίκης, «ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πετύχει κάποιες περιορισμένες παροχές από τους διεθνείς εταίρους, για να μπορεί να τις παρουσιάσει στους ψηφοφόρους του. Θα υπογράψει τη λήξη της προστασίας της τρόικας, αποταμιεύοντας την τελευταία δόση οικονομικής βοήθειας, ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ. Και θα ακολουθήσει τον δρόμο του, ελπίζοντας το κοινωνικό δράμα της χώρας να μπορέσει, αργά η γρήγορα, να περιοριστεί, χάρη στις θετικές συνέπειες της οικονομικής ανάκαμψης».