Αφιέρωμα στον οικονομολόγο και υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθήνας Γιάννη Βαρουφάκη έχει ιταλική εφημερίδα La Reppublica.

Στο άρθρο με τίτλο «Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι ο οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θέλει να αλλάξει την ευρωπαϊκή πολιτική», φιλοξενούνται δηλώσεις του οικονομολόγου, που τονίζει:

«Είμαι πενήντα τεσσάρων ετών και δεν αντέχω άλλο. Μεγάλωσα με τη δικτατορία των συνταγματαρχών και τώρα βρίσκομαι κάτω από την τυραννία των τραπεζών και των αυτοαποκαλούμενων φιλελεύθερων οικονομολόγων».

Ο γνωστός οικονομολόγος του πανεπιστημίου του Τέξας, θεωρεί ότι δεν υπάρχει πραγματική ανάκαμψη και διερωτάται:

«Ο πρωθυπουργός κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας; Βλέπει τις ουρές των ανέργων, όσων τρώνε στα συσσίτια και ψάχνουν για φαγητό μέσα στα σκουπίδια;».

«Στην πραγματικότητα ο Βαρουφάκης είναι πιο μεθοδικός, ρεαλιστής και ανοικτός στον διάλογο από ό,τι θα περίμενε κανείς», γράφει ο Ιταλός δημοσιογράφος Εουτζένιο Οκόρσιο που υπογράφει το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει η La Reppublica, ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι ο εμπνευστής της «στροφής» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, εδώ και δυο εβδομάδες, άρχισε να μιλά για «μια συνολική συμφωνία που να προσφέρει λύση, χωρίς να υπάρξουν δράματα».

Ο Οκόρσιο εξηγεί ότι αυτή η συνολική λύση προβλέπει τον εξορθολογισμό και μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά βασίζεται και στη θέση ότι το «να απαιτεί κανείς να πληρώσει η Ελλάδα όλο της το δημόσιο χρέος, μέσα στα χρονικά όρια που έχουν τεθεί, αποτελεί μια απαράδεκτη τυραννία».

Τέλος, ο Γιάννης Βαρουφάκης τονίζει ότι «η κόκκινη γραμμή, για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι η ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, πιο ευνοϊκά επιτόκια και η αποπληρωμή του -τουλάχιστον για το χρέος που είναι στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- όταν επιστρέψει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης».