Παρέμβαση, δώδεκα ημέρες πριν τις εκλογές, έκανε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την αλλαγή πολιτικής σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γιέγκερ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα στις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση, και κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες της προηγούμενης».

Παράλληλα, δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση για την επίδραση που θα είχε στον προϋπολογισμό της Γερμανίας, ένα «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, τονίζοντας πως «τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται». 

Σε άλλο σημείο, ο κ. Γιέγκερ υπογράμμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει καμία βάση για τη διεκδίκηση επανορθώσεων από την πλευρά της Ελλάδας, απαντώντας έτσι σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου  περί έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία οφείλει 11 δισεκατομμύρια ευρώ από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο του 1942.

Ρέγκλινγκ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να μετριάσει τη στάση του, αν ανέλθει στην εξουσία

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, είχε δηλώσει ότι «το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να μετριάσει τη στάση του κατά της διάσωσης της χώρας, αν βρεθεί στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου».

«Μια νέα ελληνική κυβέρνηση ίσως έρθει με νέες πολιτικές, αλλά δεν γνωρίζουμε», δήλωσε σε συνέδριο στη Λισαβόνα, προσθέτοντας:

«Γνωρίζουμε ότι αντιπολιτευόμενα κόμματα λένε ένα πράγμα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά όταν έρχονται στην εξουσία μετριάζουν αυτές τις θέσεις».

«Όλοι ανησυχούν πολύ για τις εκλογές στην Ελλάδα και αυτό είναι φυσικό σε δημοκρατίες», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στην «αναστάτωση» που δημιουργήθηκε από δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων την περασμένη εβδομάδα για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Όμως προτιμώ να περιμένω τις εκλογές και να δω τι θα συμβεί», πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος υπογραμμισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει τις τρέχουσες πολιτικές, οι οποίες θα χρειασθούν χρόνο για να αποδώσουν καρπούς.