«Μία εναλλακτική οραματική και ρεαλιστική πρόταση» χαρακτήρισε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ο Γιώργος Παπανδρέου, οποίος τόνισε πως χρειάζεται διάσκεψη για το χρέος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των άλλων χωρών.

Μιλώντας στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Λαμία, ο Γιώργος Παπανδρέου επέμενε για μία ακόμη φορά ότι είχε δίκιο για την θέση που είχε εκφράσει για το δημοψήφισμα τονίζοντας πως «η λυσσαλέα αντίδραση από τόσα κέντρα όταν το πρότεινα στέρησε από τον Ελληνικό λαό το δικαίωμα να εκφραστεί στα μεγάλα ζητήματα».

Κατηγόρησε «την συντηρητική δεξιά ηγεσία και όσοι ταυτίστηκαν μαζί της» όπως είπε, απευθύνοντας κατηγορίες σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ για «πολύ βαριές ευθύνες μιας κλειστής ομάδας που κυβέρνησε τα τελευταία 2,5 χρόνια».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως αυτά τα τελευταία 2,5 χρόνια οι κυβερνώντες «αποδόμησαν αντί να προωθήσουν το μεταρρυθμιστικό έργο που παρέλαβαν» και παράλληλα συμπλήρωσε πως «απέτυχαν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην προγραμματισμένη εδώ και τρία χρόνια έξοδο από το πρόγραμμα». Συγχρόνως ισομερώς καταλόγισε ευθύνες «στην ηγεσία της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη βελτίωσης των λειτουργιών του κράτους τονίζοντας ότι μέσα από εκεί θα υπάρξουν και πόροι για να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη και μάλιστα δικαιολόγησε το παλιό του σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» ότι είχε ακριβώς αυτή την έννοια.

Κατηγόρησε εξάλλου τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «τώρα θέλει να μείνουμε στο ευρώ χωρίς να κάνουμε σοβαρές αλλαγές στο κράτος, στις δομές» και «λέει ότι θα σκίσει το μνημόνιο» υποστηρίζοντας συγχρόνως ότι όλα αυτά «είναι εκτός πραγματικότητας».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών σημείωσε με έμφαση πως «το βαθύτερο αίτιο της κρίσης δεν είναι το μνημόνιο. Είναι αυτά που μας έφεραν το μνημόνιο» όπως είπε. Μάλιστα αναφέρθηκε ειδικά στις θέσεις που έχουν εκφραστεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας «γιατί διακινδυνεύει να μας δημιουργήσει νέες περιπέτειες και κυρίως να χαθεί ό, τι κατακτήσαμε με θυσίες και να χρειαστούμε χειρότερα μνημόνια για να ξαναβγούμε στις αγορές».

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στο και τις δομές τονίζοντας ότι έτσι θα μπορούμε να προσέλθουμε απέναντι στους εταίρους και «να τους ζητήσουμε αυτά τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να ζητήσουμε».

Ο ίδιος πάντως ζήτησε μία Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, όχι μόνο το Ελληνικό χρέος αλλά και των άλλων χωρών, που θα «δρομολογήσει λύσεις για την Ευρώπη» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Εκτίμησε ακόμη ότι «μπορούμε να πετύχουμε άμεσα μια σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μας» και τόνισε με έμφαση πως «είναι έτοιμοι οι εταίροι μας γι' αυτό εφόσον εμείς δείξουμε την βούληση ότι έχουμε βάλει την Ελλάδα σ' ένα δρόμο αλλαγών».