Κόντρα για το ελληνικό χρέος ξέσπασε μεταξύ του Χρύσανθου Λαζαρίδη και του Γιάννη Βαρουφάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στο PSI, ο κ. Λαζαρίδης επεσήμανε πως «δεν ξανάγινε τέτοιο “κούρεμα”, μειώθηκαν 125 δισ. ευρώ, μειώθηκαν τα επιτόκια. Εάν αυτό δεν είναι επαναδιαπραγμάτευση, τότε τι είναι; Αυτό έγινε επειδή μπήκαμε στην κυβέρνηση τότε», είπε. 

«Μετά τις εκλογές του 2012 υπήρχε ζήτημα εάν μπορούσε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στους στόχους της» είπε και προσέθεσε: 

«Πετύχαμε  τους στόχους μας. Άλλαξαν πολλές πλευρές του προγράμματος στην επαναδιαπραγμάτευση. Πιάνουμε τους στόχους και τους ξεπερνάμε».

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην προσέγγιση της Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το 2012, όταν και του πρότεινε οριστική λύση για το χρέος.  

«Ο κ. Στουρνάρας απευθύνθηκε στον Βόλφγκανγκ Σοιμπλε και του είπε όχι. Καταλήξαμε σε μια θλιβερή επαναγορά χρέους η οποία αποδείχθηκε ασπιρίνη» είπε και προσέθεσε: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο το χρέος σε καμία περίπτωση». 

Απαντώντας στον Γιάννη Βαρουφάκη,  ο κ. Λαζαρίδης επεσήμανε πως «υπήρχε διαμάχη Βερολίνου - ΔΝΤ και δεν θέλαμε να λύσουν τις διαφορές τους στην πλάτη μας». Αναφέρθηκε στην τότε συμφωνία για το χρέος λέγοντας πως «πληρώνουμε τόκους σαν να έχουμε το μισό χρέος. Μας έχουν δανείσει χώρες που δανείζονται με επιτόκια υψηλότερα από εμάς. Μας πάνε σε σύγκρουση με το σύνολο των εταίρων μας».

«Δεν συμμετέχουμε σε παιχνίδια με λεφτά άλλων» συνέχισε αναφερόμενος εκ νέου στην τότε πρόταση του ΔΝΤ, σημειώνοντας πως  «όσοι επιμένουν πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο μας στέλνουν σε νέο μνημόνιο».

Ο Λαζαρίδης αναφέρθηκε και στην απόφαση του Eurogroup για ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους λέγοντας πως «θα συζητηθεί μόλις κλείσουμε τη συμφωνία για την αξιολόγηση. Και θα είναι πραγματική ανακούφιση». 

Απαντώντας, ο Γιάννης Βαρουφάκης υπογράμμισε πως «το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το παραδέχεται αυτό». 

Όπως επεσήμανε «θέλουμε να συζητήσουμε αμοιβαίες και επωφελείς και για τα δύο μέρη με τους Ευρωπαίους. Στόχος μας τα πραγματικά πλεονάσματα. Το κράτος έχει συνέχεια, η πολιτική όμως μίας κυβέρνησης δεν μπορούν να δεσμεύσουν μία κυβέρνηση να συζητήσει με τους εταίρους της». 

«Ο κ. Ντράγκι είπε πως δεν θα υπάρχει ρευστότητα αν δεν υπάρχει μία πολιτική συμφωνία. Αυτό που είπε ο κ. Ντράγκι είναι πίεση προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα εκλεγεί, στις 25 Ιανουαρίου, όσο και στους εταίρους μας. Ουσιαστικά ο κ. Ντράγκι παίρνει του πολιτικούς και τους λέει, βρείτε τα», ανέφερε για τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ.

Εξηγώντας προηγούμενες δηλώσεις του σημείωσε πω είχε «πει πως αν ο κ. Ντράγκι κάνει το λάθος και την επόμενη ημέρα των εκλογών πει πως αν η νέα κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις θα σταματήσει την ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, ότι αυτό θα είναι μη πιστευτή απειλή. Μία τέτοια κίνηση θα απελευθέρωνε πολλές δυνάμεις στο εσωτερικό της Ευρώπης».