Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Mε τις τονωτικές ενέσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία να αλλάξει τις τελευταίες ημέρες το κλίμα στις τάξεις των ψηφοφόρων της. 

Το εκλογικό τοπίο παραμένει θολό και οι εκτιμήσεις για την εκλογική δύναμη του κυβερνώντος κόμματος είναι αντιφατικές, αν και στη ΝΔ επικρατεί αισιοδοξία. H χθεσινή συγκέντρωση στα Γιάννενα, την πρωτεύουσα της Ηπείρου ήταν άκρως ικανοποιητική, ενώ και με τα νέα τηλεοπτικά σποτ η ΝΔ προτάσσει το δίλημμα των εκλογών.

Κύριος στόχος της ΝΔ είναι να αυξηθεί η μέχρι πρότινος χαμηλή συσπείρωση στη «γαλάζια» κομματική βάση, η οποία αναθάρρησε μόλις ο Αντ. Σαμαράς άρχισε τις περιοδείες του και έθεσε τα πολύ σκληρά διλήμματα. 

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα το εκλογικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και της Συγγρού δίνει ιδιαίτερη σημασία στις εμφανίσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος παραμένει και το ισχυρό χαρτί της ΝΔ. 

Οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιεί ο Αντ. Σαμαράς ενισχύουν, όπως παραδέχονται και κορυφαίοι υπουργοί, τον κομματικό «πατριωτισμό». Παράλληλα πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες και η ψυχολογία των «γαλάζιων» ψηφοφόρων, κυρίως με τις μεγάλες συγκεντρώσεις που ετοιμάζονται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  

Ο Πρωθυπουργός με τις προεκλογικές του ομιλίες προσπαθεί να τονώσει το ηθικό των νεοδημοκρατών και να αλλάξει το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί στην περιφέρεια.  

«Οι εμφανίσεις του Πρωθυπουργού αλλάζουν το κλίμα ηττοπάθειας που υπήρχε ως πριν από μία εβδομάδα. Οι ψηφοφόροι μας άρχισαν να σηκώνουν κεφάλι» σημειώνουν κομματικά στελέχη, που διαπιστώνουν ότι οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ δεν περιοδεύουν πλέον «κουμπωμένοι ». Χρειάζεται όμως να γίνουν πολλά και να αλλάξουν αρκετά για να βελτιωθεί και άλλο η εικόνα της ΝΔ. 

Η γκρίνια υπάρχει για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. Παρά την γκρίνια πολλών ψηφοφόρων της ΝΔ, οι υποψήφιοι βουλευτές εκτιμούν ότι δεν θα καταγραφεί στην κάλπη και τελικά θα επικρατήσει, όπως πιστεύουν, η δική τους άποψη περί σταθερότητας. 

Το κλειδί για την εκλογική νίκη είναι ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων οι οποίοι εκτιμάται ότι θα κρίνουν την έκβαση του τελικού αποτελέσματος. Το δύσκολο όμως για τη ΝΔ παραμένει ο «επαναπατρισμός» των ψηφοφόρων που μετακινούνται προς το ΣΥΡΙΖΑ.