Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Όχι ένα, αλλά δύο, θα είναι τα παρατηρητήρια δηλώσεων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στη ΝΔ αποφάσισαν ότι εκτός από τους υποψήφιους βουλευτές, θα πρέπει να υπάρξει και ξεχωριστό παρατηρητήριο για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Οι ομιλίες και οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβάζονται λέξη –λέξη και σε κάθε αναφορά που κάνει ο κ. Τσίπρας το επικοινωνιακό επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού αναζητεί δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν και έρχονται σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει σήμερα .Ο λόγος προφανής , από τη ΝΔ θέλουν να καταδείξουν την «στροφή» που έχει κάνει ίδιος ο κ. Τσίπρας σε θέματα οικονομίας (π.χ. διευθέτηση ελληνικού χρέους), μνημονίων (σκίζουμε και καταργούμε σε μια μέρα με ένα άρθρο όλους τους εφαρμοστικούς νόμους) αλλά και της ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής και της καθημερινότητας.

Την ίδια ώρα το δεύτερο παρατηρητήριο, που ειρήσθω εν παρόδω, αποτελείται από περισσότερα άτομα έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση των δηλώσεων των στελεχών και υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες και εφημερίδες.

Και εδώ ο στόχος είναι ο ίδιος. Να καταδειχτεί ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφενός έχουν διαφορετικές απόψεις, αφετέρου  ότι άλλες θέσεις είχαν πριν μερικούς μήνες από αυτές που υποστηρίζουν τώρα. Στη ΝΔ έχουν επιλέξει τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους πολίτες και αυτά είναι η οικονομία, οι φόροι, η διευθέτηση του χρέους, η διαπραγμάτευση και η συμφωνία με τους δανειστές, η ασφάλεια των πολιτών και το μεταναστευτικό.

Στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας με τους δανειστές από τη ΝΔ θα προτάξουν τις διαφορετικές απόψεις που έχουν εκφραστεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν λόγο πότε για πάγωμα, πότε για παράταση, πότε για ευθεία ρήξη και πότε για μονομερείς ενέργειες. Παρόμοια θα είναι και η στρατηγική για το ζήτημα του χρέους όπου έχουν ακουστεί εκφράσεις όπως πάγωμα , διαγραφή , μη πληρωμή τόκων και τοκοχρεολυσίων  και για μονομερή διαγραφή.

Για την φορολογία οι τελευταίες δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την επιβολή υψηλής φορολογίας σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά και η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από φόρο που θα αγγίζει το 45% για όσους έχτισαν σπίτι με «μαύρο» χρήμα θα αποτελέσουν αιχμή του δόρατος για τους γαλάζιους βουλευτές ,παράλληλα βέβαια με το κλασσικό πλέον ερώτημα, που θα βρείτε τα λεφτά να υλοποιήσετε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Για την ασφάλεια των πολιτών αλλά και το μεταναστευτικό επίσης πρόσφατες δηλώσεις που έκαναν λόγο για αφοπλισμό της αστυνομίας, για χαλάρωση των μηχανισμών ελέγχου των συνόρων (π.χ. φράχτης στον Έβρο) αλλά και οι αλλαγές στον τρόπο χορήγησης της ιθαγένειας, που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αποτελέσουν μέρος της επιχειρηματολογίας των υποψηφίων της ΝΔ.