Σειρά δημοσιευμάτων κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τονίζουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο του Mark Gilbert στο Bloomberg View με τίτλο «Retreat from Grexit», στο οποίο τονίζει ότι η ευρωζώνη κάνει ένα βήμα πίσω από την άβυσσο, όπως και στη συνέντευξη του του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Benoît Cœuré, ο οποίος επιλέγει να μην απαντήσει σε ερώτηση περί υποθετικού σεναρίου, κατά το οποίο η Ελλάδα θα αποφάσιζε να σταματήσει την αποπληρωμή των χρεών της. Ο ίδιος σχολίασε ότι «δε θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας η επιλογή ενός τέτοιου δρόμου. Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει συμφέρον να παραμείνει μέλος του ευρώ και να συνεχίσει την οδό των μεταρρυθμίσεων».

Αναλυτικά:

 • China Daily: Ο Fu Jing, κύριος ανταποκριτής της στις Βρυξέλλες επισημαίνει ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έχει προειδοποιήσει για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που η Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν συμφωνήσουν για τη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, ο όρος “Grexit” κάνει και πάλι την εμφάνισή του στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ. Ήδη, οι πρόωρες εκλογές έχουν επηρεάσει αρνητικά την ελληνική Οικονομία.  Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ο κίνδυνος οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, τα ΜΜΕ και οι αγορές να μεταδώσουν την ανησυχία τους για την πολιτική του ακροαριστερού κόμματος και η κατάσταση να πάει από το κακό στο χειρότερο για μία ακόμη φορά. Θα είναι δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει σε πράξη τις προεκλογικές υποσχέσεις του. Και εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει, οι επενδυτές θα εγκαταλείψουν τη χώρα, χάος θα επικρατήσει στην ελληνική Οικονομία. Ουσιαστικά, η Ελλάδα δεν έχει πολλές επιλογές. Αυτό που απαιτείται σήμερα δεν είναι η αύξηση των κοινωνικών παροχών, αλλά ένα μαζικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα επαναφέρει την οικονομική ανάπτυξη. 
 • Wall Street Journal:  Σε δύο άρθρα της Chiara Albanese επισημαίνεται ότι οι τράπεζες Citigroup, Goldman Sachs, ICAP PLC, προβαίνουν σε τεστ αντοχής για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της δημοσιογράφου, αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες προβαίνουν σε τεστ αντοχής για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί όπως δήλωσε ο Federic Ponzo της εταιρείας συμβούλων Grey Spark «ελπίζουμε για το καλύτερο και προγραμματίζουμε για το χειρότερο». 
 • Bloomberg: Φιλοξενεί δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γκίκα Χαρδούβελη, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να εξέλθει από το ευρώ από ατύχημα,  εάν η νέα κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές αμέσως μετά τις εκλογές αυτού του μήνα. Η προοπτική  της εξόδου από την ευρωζώνη, αφήνοντας τη ζώνη του ευρώ δεν είναι κατ' ανάγκη μια μπλόφα, μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα  και η όλη ιδέα είναι το πως θα το αποφύγουμε.
 • Bloomberg View: Άρθρο του Mark Gilbert με τίτλο “Retreat from Grexit” τονίζει ότι η ευρωζώνη κάνει ένα βήμα πίσω από την άβυσσο. 
 • Times: Άρθρο του Robert Peston, οικονομικού συντάκτη του BBC, με υπότιτλο «τα τεράστια νομισματικά κίνητρα και οι μειωμένες τιμές της ενέργειας θα πρέπει να αποτελέσουν το τονωτικό –εάν οι ελληνικές εκλογές δεν καταστρέψουν την ανάκαμψη». Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι, εάν κερδίσει τις εκλογές ο Σύριζα, «η Γερμανία και οι υπόλοιποι θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με την επιλογή της διαγραφής μεγαλύτερου μέρους από το τωρινό τεράστιο χρέος της Ελλάδας ή να διακινδυνεύσουν να δουν την Αθήνα να εγκαταλείπει το ευρώ».
 • Handelsblatt: Συνέντευξη του επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Christian Noyer με τίτλο «Η Ελλάδα είναι ένα μικρό πρόβλημα». Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ελληνικές εκλογές και το ενδεχόμενο νέου κουρέματος χρέους, ο Noyer απαντά, μεταξύ άλλων: «Ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος απ’ ό,τι πριν δυο χρόνια. Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της. Είναι προς το συμφέρον της χώρας να συνεχίσει και να επωφεληθεί από την οικονομική αναζωογόνηση». 
 • Welt: Συνέντευξη του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Benoît Cœuré. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ελληνικές εκλογές, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας κρίσιμης εκλογής και φυσικά κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει πολλές αλλαγές. (…) Αντίθετα απ’ ότι προ δύο, τριών ετών, το ευρω- σύστημα είναι πολύ πιο στέρεο. Οι κίνδυνοι “μόλυνσης” που θα μπορούσαν να μεταδοθούν από την ελληνική χρηματαγορά είναι αισθητά μικρότεροι. (…) Η στάση μας (ως ΕΚΤ) είναι ξεκάθαρη: δε μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα κούρεμα χρέους των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διατηρεί η ΕΚΤ. Ακόμη και τυχόν επέκταση των προθεσμιών πρέπει να συμφωνηθεί μαζί μας, γιατί πολύ απλά δε μας επιτρέπεται να κάνουμε κάτι τέτοιο. Έτσι ορίζεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες κι απ’ αυτή την απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης δε μπορούμε να αποκλίνουμε. Ο B. Cœuré επιλέγει να μην απαντήσει σε ερώτηση περί υποθετικού σεναρίου, κατά το οποίο η Ελλάδα θα αποφάσιζε να σταματήσει την αποπληρωμή των χρεών της, σχολιάζοντας μόνον ότι, όπως ο ίδιος πιστεύει, «δε θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας η επιλογή ενός τέτοιου δρόμου. Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει συμφέρον να παραμείνει μέλος του ευρώ και να συνεχίσει την οδό των μεταρρυθμίσεων».  
 • Rheinische Post: Η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους είναι δυνατή, δήλωσε ο Norbert Barthle, εκπρόσωπος του CDU/CSU για δημοσιονομικά θέματα. 
 • Le Monde: Με τίτλο “M. Samaras promets encore de l΄ austerite aux Grecs”, αναλύονται διεξοδικά οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 
 • Les Echos «Μαύρα στον Βορρά, κόκκινα στον Νότο» (κύριο άρθρο): Η κρίση δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να ευδοκιμήσουν ακραίοι πολιτικοί σχηματισμοί στην Ευρώπη, οι οποίοι παίρνουν την μορφή ακροδεξιών κινημάτων στον Βορρά και ακροαριστερών στον Νότο, όπως πχ στην Ελλάδα.  
 • ΙΙ Sole 24 Ore: Αναφορά στις οικονομικές διεργασίες στο πλαίσιο της Ε.Ε. και επισήμανση του «ενδεχομένου επιπτώσεων εκτός των ελληνικών συνόρων σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, με τη μορφή ντόμινο και την επικράτηση εθνικιστικών, λαϊκιστικών κομμάτων». 
 • Cumhuriyet: Με τον τίτλο «Ετοιμασία για το χειρότερο στην Ευρώπη», γράφει πως το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βγαίνει πρώτος στις δημοσκοπήσεις, οδηγεί σε ανησυχία την Ευρώπη και οι ευρωπαϊκές τράπεζες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα έναντι του ενδεχομένου της εγκατάλειψης του ευρώ από την Ελλάδα.  
 • Hurriyet Daily News: Αναφέρει ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις προκαλεί φόβους για αντιπαράθεση με τους δανειστές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
 • Gazeta.Ru: Άρθρο της με τίτλο: «Η ελληνική συμβολή στην κατάρρευση της Eυρωζώνης» και υπότιτλο: «Η απειλή της χρεοκοπίας μπορεί να αναγκάσει την Αθήνα να εγκαταλείψει το ευρώ».
 • Wall Street Journal: Με μεσότιτλο η «θλιβερή εμπειρία της Κύπρου», υπογραμμίζει, ότι «εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να υπογράψει μια νέα συμφωνία για την απόκτηση ενός νέου πακέτου βοήθειας ή  επέκταση της υπάρχουσας, τότε θα αντιμετωπίσει τη διαδικασία χρεοκοπίας». Σημειώνει, ότι προς το τέλος του 2014 η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ξεπέρασαν τα 3 δις ευρώ και σε περίπτωση που η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιη, η εκροή μόνο θα αυξάνεται. 
 • Βέντομοστι: Άρθρο με τίτλο: «ΕΕ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ» και υπότιτλο: «αυτό είναι πιθανό σε περίπτωση νίκης αριστερών κομμάτων στις εκλογές». 
 • Bloomberg: H ΕΚΤ απειλεί να παρεμποδίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να το πράξει. Ο Μ. Ντράγκι επαναλαμβάνει την τακτική που εφάρμοσε η ΕΚΤ στην Ιρλανδία και την Κύπρο, όπου η προοπτική απώλειας των πόρων της κεντρικής τράπεζας βοήθησε τους πολιτικούς να προχωρήσουν σε πράξεις. "Αν και διατυπώνονται απειλές, ένα τέτοιο βήμα θα ήταν αξιοπρόσεκτο" δήλωσε  ο J. Nixon, επικεφαλής οικονομολόγος στην Oxford Economics Ltd στο Λονδίνο. "Η διαπραγμάτευση ξεκινά με την απειλή αμοιβαίας  καταστροφής. Αλλά η απόσυρση από τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, είναι από εκείνα που θα σημάνουν ότι η Ελλάδα είναι σε πορεία εξόδου από το ευρώ", πρόσθεσε. Μία διευθέτηση όπως η ενισχυμένη πιστωτική γραμμή θα μπορούσε να αποτελέσει μία αρκετή σκληρή διαπραγμάτευση για τον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά. Για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα, ενδεχομένως είναι ανέφικτη…Η ανησυχία σχετικά με τη χρησιμοποίηση του ELA από την Κύπρο περιόρισε έκτοτε τον ενθουσιασμό της ΕΚΤ. Αυτό είναι ένα ζήτημα στην Ελλάδα, όπου οι τράπεζες είναι μεταξύ των πλέον εξαρτημένων από τη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα και η εξάρτησή τους θα αυξηθεί αν οι Έλληνες καταθέτες αυξήσουν την απόσυρση των καταθέσεών τους εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας. Η απόσυρση καταθέσεων κυμάνθηκε περίπου στα 3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο και έκτοτε επιταχύνθηκε, σύμφωνα με  Έλληνα τραπεζίτη, γνώστη του θέματος. "Προσωπικά θα έβρισκα προβληματική την ανακοίνωση προγράμματος αγοράς ομολόγων συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών", δήλωσε στο πρακτορείο την προηγούμενη εβδομάδα ο A. Hansson, μέλος του Δσ της ΕΚΤ. 
 • Agence Europe: Δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Pierre Moscovici, σύμφωνα με τις οποίες, η Επιτροπή θα προσαρμόσει τη στρατηγική της χωρίς απώλεια της συνοχής της. Ωστόσο, αν νικήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι σε θέση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της τρέχουσας κυβέρνησης. Όποιος και αν ηγείται της Ελλάδας «αύριο», η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την Αθήνα «στη βάση των δεσμεύσεων που έγιναν χθες».
 • Bloomberg: Άρθρο του Mohamed A. El-Erian αναφέρεται στην πιθανότητα ένα κόμμα της αριστεράς με ακραίες θέσεις που δεν έχει δοκιμαστεί στην εξουσία, να βρεθεί στην κυβέρνηση και να πυροδοτήσει ένα sell off στις αγορές. Οι πιστωτές γίνονται νευρικοί για τις προοπτικές της χώρας, ιδιαίτερα δε, για τη σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της. Ενδεχόμενο Grexit αποτελεί μία πιθανότητα, παρά το ότι ο κ. Τσίπρας δεν το υποστήριζε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο αρθρογράφος επισημαίνει πως η Βραζιλία δεν είναι η μόνη περίπτωση που μοιάζει με αυτή της Ελλάδας. Η Αργεντινή επίσης, όπως ήταν τον Δεκέμβριο του 2011 με την οικονομική κακοδιαχείριση και τις αναταραχές στην αγορά, θυμίζει την Ελλάδα. Η περίπτωση της Αργεντινής θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση προς την Ελλάδα για τη σημασία της ελαχιστοποίησης της πιθανότητας για μια απροετοίμαστη και άτακτη έξοδο από τη νομισματική ένωση, κάτι που θα προκαλούσε σοβαρή αναστάτωση στις οικονομικές της σχέσεις και μεγάλη υπονόμευση στη λειτουργία της οικονομίας της.